Teknologien bak de virtuelle pakkene

I kulissene bak den nylanserte AR-appen er avanserte maskiner som raskt fanger opplysninger om pakkene.


I den eksperimentelle appen Posten Labs, som nylig ble lansert, kan du hente frem pakker du har på vei, og se dem som virtuelle pakker i virkelig størrelse. Slik kan man for eksempel sjekke om pakken får plass i bagasjerommet, eller om man får den under armen. Appen tar i bruk Augmented Reality-teknologi (AR), som handler om å legge informasjon over den virkelige verden. Posten er blant de første bedriftene i Norge som tar i bruk denne teknologien på iPhone og iPad, og lanseringen er et første eksempel på hvordan Posten eksperimenterer med ny teknologi.

– Dette gjør vi for å forstå og vurdere modenheten i teknologien samt relevansen for oss i Posten, sier Alexander Haneng, direktør for Digital innovasjon.

AR-app

Spennende innblikk

Mange tror at størrelsen og vekten som vises i Posten Labs, eller i sporingsappen for den saks skyld, er basert på standardmål eller mål som er lagt inn av avsender. Det er imidlertid ikke tilfellet. Bak løsningene ligger Posten og Brings terminaler med avanserte maskiner som raskt skanner de faktiske dimensjonene og vekten på pakkene – før opplysningene havner hos kunden.

– Teknologien bak løsningene våre er noe man ofte tar for gitt. Det er spennende å få et innblikk i hva som faktisk skjer på terminalene og i systemene våre for at kundene skal få en best mulig opplevelse, sier konserndirektør for IT og digital innovasjon Morten Stødle.

Fanger vekt og volum

Hvordan ender så opplysningene om pakkene opp i Postens apper?

– Alle Posten og Brings pakketerminaler har utstyr for å fange vekt og volum på alle pakke- og godsproduktene. Denne datafangsten brukes primært som en del av grunnlaget for fakturering, men brukes også til for eksempel ruteplanlegging og kapasitetsutnyttelse, forteller avdelingsdirektør for Teknisk Magnus Bjørnstad.

Veiingen av pakker skjer ved at pakken transporteres over en veiecelle (bildet under). Når den har hatt stabil vekt over veiecella, blir vekten lagret og knyttet til pakken.

Veiecelle

Volumskanning foregår ved at pakken transporteres forbi en volumskanner, som dimensjonerer pakker med irregulær størrelse.  Pakken måles som vist på bildet under. Volumskanneren beregner da den minste rektangulære boksen denne pakken kan få plass i. Dette utgjør beregningsgrunnlaget for volumfaktureringen.

Volumskanner

 

Utstyret er ofte satt sammen slik at vekt, mål og strekkoder blir fanget og lest samtidig.

Sorteringsmaskin

I denne videoen ser du pakkene på sorteringsmaskinen på Logistikksenter Oslo (LSO) idet de passerer strekkodeleseren og volumskanneren.

Når pakkene har vært gjennom veie- og måleprosessen på sorteringsanleggene og er korrekt sortert, lagres dataene i en stormaskin kalt Logistikk Motor (LM).

Opplysningene om pakken er da klare for bruk av andre systemer, for eksempel styringsverktøyet KOS – eller i kundens app.