11. november 2016 - Julefrimerker

Nissen har lang tradisjon på julefrimerker. I år er han tilbake, denne gangen tegnet av Fredrik Skavlan.

Når årets julefrimerker har julenissen som motiv, er det en tradisjon som går helt tilbake til 1992, da nissen første gang fikk pryde julefrimerkene. Nissene den gangen var hentet fra to julekortmotiv av kunstneren Otto Moe.

NK 1948
Pakkene leveres

Det er nettopp julepostkortene som har vært med på å holde motivet levende, og selv om den store, moderne Coca Cola-nissen med flommende hvitt skjegg har blitt frontfigur for julehandelen, er det den småvokste nissen på låven som har de sterkeste røttene i norsk tradisjon.

NK 1949
Hjem til jul!

Det første måltidet julaften var grøt, og på storgardene på Østlandet ble det alltid laget en ekstra porsjon som ble båret opp og plassert på låvegolvet. Å unnlate å dele grøten med nissen, kunne føre til tragiske konsekvenser. «Tror du på nissen?» spør vi barn i dag. De skal være ganske små for å si ja. Som regel er det en voksen person i huset som har kledd seg ut, og det vet de. Stilte du det samme spørsmålet for mer enn 100 år siden på landsbygda i Norge, var det nok mange voksne også som svarte ja. De tok ikke sjansen på å fornekte nissen.

Årets julenisse er tegnet av Fredrik Skavlan.Skavlan er kanskje mest kjent som programleder, men han er også en anerkjent tegner. Illustrasjonene hans har vært publisert i flere riksdekkende medier helt siden han som gutt leverte tegneserier til Dagbladet, Aftenposten og Det Nye. I tillegg til avistegninger har han illustrert en rekke populære barnebøker som har blitt oversatt til flere språk.

Fakta

NK 1948-1949
Utgivelsesdag: 11. november 2016
Verdier og motiv: A innland: Pakkene leveres A innland: Hjem til jul!
Design og ill.: Fredrik Skavlan
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print