15. april 2016 - Byjubileer

Tusenårsjubilanten Sarpsborg er Norges tredje eldste by. Den ble grunnlagt av Olav den hellige i 1016. Byen ble brent ned av svenskene i 1567.

Senere ble den bygd opp igjen og utviklet som et industristed rundt Sarpefossen, der to av landets fremste herregårder, Borregaard og Hafslund, preget utviklingen.

NK 1935
Sarpefossen og skulpturen Genesis/Unge Olav (© Finn Eirik Modahl/BONO)

Kragerø er 350 år, og har gått fra å være en av landets fremste skipsfartsbyer i seilskutetida til å bli en av kyst-Norges mest populære rekreasjonsområder. Store kunstnere som Theodor Kittelsen og Edvard Munch har satt sitt preg på byen, men nå er 4 000 fritidsboliger hjørnesteinen i byens liv.

NK 1934
Innseilingen til Kragerø og utsnitt av maleriet "Vinter i Kragerø" (Edvard Munch, © Munchmuseet)

Grimstad fikk sin status som kjøpstad i 1816. I dag er rederivirksomhet, landbruk, reiseliv og utdannelse viktige hjørnesteiner i Grimstads liv og virke. Fiskerne i Grimstad tar opp store mengder skalldyr fra sjøen. Universitetet i Agder har en stor avdeling i Grimstad med over 3000 studenter.

NK 1932
Grimstad havn og statue av Terje Vigen (© Nina Sundbye / BONO)

Bodø ble kjøpstad samme år som Grimstad. Det er særlig etter gjenreisningen etter krigen byen har vokst fram som kommunikasjonssentrum. Med et blomstrende næringsliv og mye turisme er Bodø i dag den nest største byen i Nord-Norge, med et folketall som er tredoblet siden 1945.

NK 1933
Nyholms Skandse og biskop Mathias Bonsach Krogh (© Trondheim Byarkiv)

Fakta

Byjubileer: NK 1932-1935
Utgivelsesdag: 15. april 2016
Verdier og motiv: Kr 11,00: Grimstad havn (foto: © May Elin Aunli). Statue av Terje Vigen (© Nina Sundbye / BONO.Foto: © Robin Strand, Norphoto)
Kr 17,00: Nyholms Skandse (foto: © Odd Andreas Sørgård) Biskop Mathias Bonsach Krogh (Trondheim Byarkiv)
Kr 18,00: Innseilingen til Kragerø (foto: © Willy Haraldsen/Touristphoto.no) Utsnitt av maleriet «Vinter i Kragerø» (Edvard Munch, © Munchmuseet)
Kr 21,00: Sarpefossen (foto: © John Aavitsland) Skulpturen «Genesis/Unge Olav» (© Finn Eirik Modahl / BONO)
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print