15. april 2016 - Nordisk matkultur

Suksessen New Nordic Cuisine bygger på et felles manifest for Det Nye Nordiske Kjøkken. Her slås det fast at maten skal ha den renhet, friskhet og enkelhet som forbindes med regionen den tilhører.

Årstidene skal avspeiles i menyen og maten skal bygge på råvarer som blir best i vårt klima, i våre landskap og vann. I tillegg skal maten forene kravet om god smak med kunnskap om sunnhet og velvære.

NK 1930
Sjøkreps glasert med syltet gran og kaldpresset rapsolje

Det Nye Nordiske Kjøkken forlanger også at det skal utvikles nye bruksmåter av våre tradisjonsrike norske matvarer. Andres mattradisjoner og måter å tilberede på, skal tilføre vår egen kulinariske kultur nye impulser. Samarbeid i Norden og regional utveksling av matvarer er andre nøkkelord i det kjente manifestet.

NK 1931
Rødbetebyggotto med torsk, grønnkål og bjørkesalt

Dette er den nye matkulturelle revolusjonen som blir feiret med to frimerker. Mat fra restauranten Maaemo i Oslo pryder det ene: - Salt og Pepper hadde først fått champagne og appetittvekkere på ting som iskald Nyr-ost og løyrom, havrerot i einer, speket villand. Nå satt de med en slags småkake av tørket og syltet kantarell, og dehydrert buljong av kyllingben.
– Jeg kvier meg for å åpne munnen, vil ikke la den smaken slippe, sa Pepper.

NK 1930-1931
Miniatyrark: Dekket bord på restaurant Maaemo, Hurtigruteskipet Polarlys

La oss forflytte oss fra Maaemo og restaurantanmelderne i Dagens Næringsliv til tallerkenen på det andre frimerket, kystens livsnerve og nasjonens flytende hotell, Hurtigruten. Når du har lagt deg til ro om natten, drar fiskerne ut. Hurtigruten beskriver det slik: - På samme tidspunkt reiser lokale fiskere i Sigerfjord i Vesterålen ut for å hente inn dagens fangst: ishavsrøye. (…) Senere på ettermiddagen, i restauranten om bord, ligger den samme som ble fisket om morgenen på tallerkenen din. Kortreist og helt fersk. Og mens vi seiler videre langs den vakre kysten vår, nærmer vi oss også råvarene til neste måltid.

Fakta

NK 1930-1931
Utgivelsesdag: 15. april 2016
Verdier og motiv:
Kr 14,00: Sjøkreps på granbar
Kr 14,00: Torsk på rødbetebyggotto
Miniatyrark: Dekket bord på restaurant
Maaemo og hurtigruteskipet Polarlys
Design: Kristin Granli
Foto: © Mette Randem (frimerker)
Foto: © Maaemo / Bandar Abdul-Jauwad,
© Hurtigruten / Ørjan Bertelsen (miniatyrark)
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print