29. august 2018 - Kongelig gullbryllup

I år feirer kongeparet gullbryllup

I august 1968 fikk daværende kronprins Harald endelig sin Sonja – og Norge fikk en ny kronprinsesse. Men det tok ni år før de fikk aksept for forholdet.

NK 1992

Å følge hjertet koster når kjærligheten ikke er en privatsak.For det var ingen selvfølge at det norske kongeparet en dag skulle kunne feire gullbryllup. I Europa var det på den tiden fremdeles vanlig at kongelige giftet seg med andre kongelige. Men den ettertraktede ungkaren på Slottet i Oslo hadde en hemmelig kjæreste i vennegjengen. Kong Olav var imidlertid opptatt av at plikten kommer først. Kongen hadde det siste ordet, og det virket utenkelig at han ville la sønnen gifte seg med en vanlig norsk kvinne.

Det første tegnet til endring kom da Sonja fylte 30 og ble invitert i selskap på kongeskipet. Kronprins Harald tok mot til seg og ga sin far klar beskjed: han ville gifte seg med Sonja Haraldsen, og ingen andre. Kong Olav endte med å gi sønnen og Sonja klarsignal.

Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968 og vielsen fant sted den 29. august 1968. Oslo var pyntet til fest med flagg og blomster, i tillegg var byens butikkvinduer prydet med monogram og bilder av paret. Mange mennesker var møtt fram, mens andre fulgte sendingen på TV. Om lag 850 gjester var invitert til bryllupet, og det var kong Olav som førte sin kommende svigerdatter opp kirkegulvet til en ventende Harald.

Les Postens pressemelding

Fakta

NK 1992
29. august 2018
Verdi og motiv:
50,00: Kronprinsparet på bryllupsdagen
29. august 1968
Design og gravyre: Sverre Morken
Foto: © Vidar Knai/NTB scanpix
Trykkmetode: Ståltrykk/offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print

Abonnementsleveranse: 6. oktober