8. juni 2019 – Olsenbanden 50 år

En filmsuksess

Er det ikke en Kjell, Benny eller Egon i oss alle? Kanskje er det nettopp gjenkjennelseseffekten som gjør at Olsenbandenfilmene fortsatt er aktuelle etter 50 år.

2006
NK 2006


I år er det 50 år siden den første Olsenbandenfilmen rullet over kinolerretet. Og til tross for at banden bryter opp pengeskap, stjeler - og gang på gang prøver å få til det store kuppet, er de også godlynte småkjeltringer som kan minne om folk flest. Kanskje er det derfor filmene om Egon Olsen, den uregjerlige Dynamitt-Harry og den frustrerte politimester Hermansen har fenget hele det norske publikum gjennom 50 år?

Norsk versjon 
Olsenbanden er opprinnelig en dansk filmserie, og den første filmen i Danmark ble en stor suksess. Den norske regissøren Knut Bohwim fikk ideen om å lage en norsk versjon, med kjente norske skuespillere.

2007
NK 2007


I 1968 hadde han laget filmen «Sus og dus på by’n», med Carsten Byhring, Arve Opsahl og Aud Schønemann. Den handlet om to småkjeltringer som holdt til på Oslos beste østkant. Carsten Byhring var hjernen og Arve Opsahl var musklene.

Knut Bohwim tok med seg disse skuespillerne inn i Olsenbanden. Han hadde satt opp Byhring som Egon og Opsahl som en av de to andre bandemedlemmene. Men da Opsahl fikk se den danske versjonen, sa han, «Det er jeg som skal være Egon», og sånn ble det. Byhring fikk rollen som den overnervøse Kjell Jensen og Schønemann fikk rollen som Kjells kone Valborg. Via telefon svarte Sverre Holm ja til tilbudet om å spille Benny Fransen.

Pantsatte huset
Bohwim fornorsket de danske historiene og skikkelsene, og innspillingen begynte. Skuespillerne trodde at dette skulle bli den første og siste gangen de hadde rollen i en Olsenbanden-film, men slik ble det ikke. «Olsenbanden - Operasjon Egon» hadde premiere 11. august 1969 og ble en stor kinosuksess.

Filmserien med Olsenbanden fikk sitt eget liv i Norge, med hele 13 filmer frem til 1984. Filmene fikk ikke stor økonomisk støtte, så for flere av filmene ble det nødvendig for Knut Bohwim å pantsette huset sitt.

Filmene fikk aldri god omtale av kritikerne, men besøkstallene var høye. Den siste filmen, «Olsenbandens siste stikk», kom i 1999.

Les Postens pressemelding

Fakta

NK 2006-2007
8. juni 2019
Verdier og motiv:
Innland: Egon Olsen slippes ut fra «Botsen»
23,00: Dynamitt-Harry, Egon, Benny, Kjell og Valborg
Kunstner: Egil Nyhus
Trykk: Offset fra Joh. Enschedé Security Print, Nederland