8. november 2019 - Julefrimerker

I 1979 begynte NRK å sende julekalenderserier som barneprogram før jul. Blant de mest populære finner vi «Jul i Skomakergata» og «Jul i Blåfjell».

Det har gått hele 40 år siden «Jul i Skomakergata» ble sendt på NRK første gang, men den er utvilsomt en av NRKs mest populære julekalendere gjennom tidene. Jens Petrus Andersen ble godt hjulpet av den snakkende tøffelen Tøfflus. I tillegg fikk vi møte morsomme karakterer, som blomsterhandler Rosengren, politimester Klinke, torgkone Enebær, lastebileier Hjul og ti år gamle Jørgen.

NK 2018
NK 2018I korte trekk handler «Jul i Skomakergata»
om skomakeren Jens Petrus som har det travelt før jul, men som likevel tar seg tid til alle som kommer innom verkstedet på besøk.

Hver av de 24 episodene har dessuten et dukkefilminnslag med Jon Blund og «dagens rettighet» fra FNs barnekonvensjon.

I 1999 så en annen sterk kalenderserie dagens lys på NRK. «Kom Blåne! Kom Jente! Kom Gutt! Snart kommer jula til Blåfjell …», lokket blånissejenta Turte Blåværshule alle desemberdagene frem til jul.

2019
NK 2019


«Jul i Blåfjell» ble produsert av NRK Barne- og Ungdomsavdelingen. Idé og manus var av Gudny Ingebjørg Hagen, og serien handler om blånissene som har mye å gjøre fram til julenatten.
Hver dag skal de lage «Den Blå Timen», og passe på at fjellet er rent og pent og har det godt. Men noe er ikke som det skal. Noen tømmer søppel i fjellet og nøkkelen til Kvisthulen er borte!

Serien ble kåret til beste TV-drama under Gullruten 2000 og vant Spellemannprisen 1999 for beste barneplate.

Les Postens pressemelding

 

Fakta

NK 2018-2019
8. november 2019
Innland: Jul i Skomakergata
Innland: Jul i Blåfjell
Design: Camilla Kvien Jensen
Illustrasjoner: © Camilla Kvien Jensen
(etter foto av Jan Nordby), © Svein Solem
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print