Utgivelse 21. februar 2020: Byjubileer

Bergen 950 år og Moss 300 år – storslåtte markeringer på frimerker.

Bergen er hele 950 år i 2020 - og 10. august 2020 er det 300 år siden Moss fikk bystatus av Frederik IV. Senest i fjor konkurrerte de to byene om å bli Norges mest attraktive by. Det var til slutt Vestlandets hovedstad som gikk feirende ut, men begge byene var finalister på grunn av sin gode og ikke minst fremtidsrettede byutvikling.

2022

Jubileene i 2020 vil som seg hør og bør feires med inkluderende og tilgjengelige markeringer for byenes befolkning.
I Bergen er målet at innbyggere og tilreisende skal få kjenne på både tradisjon, byens historiske identitet og ikke minst ta del i et kulturelt mangfold skapt i en brytning mellom samtid og fortid.


I Moss blir det også folkefest for byens innbyggere og besøkende. I tillegg til jubileet er 2020 også året hvor Moss og Rygge slår seg sammen til én kommune.

En fremoverlent byutviklingskommune Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre allerede i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Byen er omgitt av «De syv fjell», og har gjennom historien vært en ledende internasjonal handels- og sjøfartsby.

I dag er Bergen er residensby for tunge aktører og institusjoner innen kultur, finans, helse, forskning og utdanning. Bergen er en fremoverlent byutviklingskommune med gjennomføringskraft som kan vise til en rekke viktige grep de seneste årene; bybanen og knutepunktfortetting, byromsfornying, egen byarkitekt og ny arkitekturstrategi.
I tillegg tar Bergen ambisiøse plangrep for å styre byveksten på en bærekraftig måte.

Les Postens pressemelding om frimerket Bergen 950 år

Les om lanseringen av frimerket i BA

Moss kjennetegnes av et mangfoldig industri og handelsmiljø, kunstgallerier, variert fjord og innlandsnatur med Jeløya, Mossemarka og Vansjø. Mossefossen i Mosseelva (også kalt Mossa) med et vannfall på ca. 25 meter, har gjennom historien lagt grunnlaget for et mangesidig næringsliv med sager og møller.

2023

Moss er en by i synlig endring. Kommunen har arbeidet iherdig for å få realisert nytt dobbeltspor med stasjon i byen, og arbeidet med bedre
trafikkløsninger i sentrum er høyt prioritert. Byens tradisjonelle treforedlingsindustri preger ikke lenger sentrum, sentrale arealer utvikles og åpner for økt kontakt med fjorden.

Les Postens pressemelding om frimerket Moss 300 år

Les om lanseringen av frimerket i Moss Dagblad

 

Fakta

  • NK 2022-2023
  • 21. februar 2020
  • Verdier og motiv: 50g innland: Bergen
  • 50g innland: Moss
  • Design: Enzo Finger
  • Trykk: Offset av Joh. Enschedé Security Print