1. oktober 2022 Norges arktiske universitetsmuseum 150 år

At det ikke var nok med sommer-ekspedisjoner sørfra når Nord-Norge og de arktiske områdene skulle utforskes – ja, det var erkjennelsen som førte til at Tromsø Museum ble etablert for 150 år siden.

Takket være iherdig innsats fra mange vitenskapsinteresserte mennesker ble Tromsø Museum (i dag Norges arktiske universitetsmuseum) etablert 16. oktober 1872. Det var behov for en egen vitenskapelig institusjon i nord som kunne utforske, samle og dokumentere denne delen av verden, både når det gjaldt natur, forhistorie og levende kultur.

Før museet ble etablert, fantes det store deler av naturen i nord som ikke var studert eller vist interesse for. Flere landområder i Arktis var blant annet ennå ikke kartlagt. Men dette skulle museet være med på å forandre.

2079-2080
Miniatyrark NK 2079-2080

Vitenskap i mange former

Selv om museet ikke var så stort i 1872, var det ambisiøst. Og fortsatt er museet en viktig arena for deling av kunnskap til et bredt publikum. På utstillingsarenaene får man bred kjennskap til liv, kultur og natur i nord. Man blir kjent med vitenskap i mange former og kan møte forskere i en rekke foredrag og debatter. Utstillingene legger dessuten opp til at man selv skal få oppleve, prøve og utforske. Det finnes knapper å trykke på, gjenstander å røre ved, og spørsmål man kan teste seg selv med eller stille andre. Man kan lære om alt fra naturens spennende dyreliv – og jordas egen historie – til fortellinger om den samiske kulturen, om steinalderfolk og vikinger i nord, samt finne en rik samling kunst fra nordnorske kirker. Vil man lære mer om nordlyset, bør man bli med på omvisningsturen «Oppdag nordlyset» eller lage sitt eget nordlys i plasmakammeret.

Gull fra samlingene

Også planene for jubileumsåret er ambisiøse. I løpet av året åpner blant annet fem nye utstillinger som alle er egenproduserte. Utstillingene er basert på både aktuell forskning og «gull» fra museets samlinger. En rekke ulike arrangementer blir også gjennomført, og jubileumsåret toppes med en folkefest på selve stiftelsesdagen, 16. oktober. 

Les Postens pressemelding

Fakta

  • NK 2079-2080
  • Utgivelsesdato: 1. oktober 2022
  • Verdier: kr 19 x 2
  • Motiv: Nordlandsjekt i kystlandskap, same som leder sine reinsdyr med sleder over vidda
  • Miniatyrark: Knølhval, nordlys, læstadiusvalmue og gulløks
  • Design og gravyre: Martin Mörck
  • Foto: Th. Iversen / Norsk Folkemuseum, Aslak Jonne Sarre
  • Utgitt i: Miniatyrark
  • Opplag: 60 000 miniatyrark
  • Trykkmetode: Offset/ståltrykk av Joh. Enschedé Security Print