Send humanitær hjelp og pakker til Ukraina

Uansett hvor du bor i Norge kan du sende pakker til Ukraina gratis med Posten. Du kan sende pakker til adresser i Ukraina, eller humanitær hjelp uadressert (inntil videre på hold).

Pakke med nødhjelp til Ukraina; med hjerte og det ukrainske flagget

Vent med de uadresserte Ukraina-pakkene

Posten og den ukrainske ambassaden oppfordrer nå alle som vil sende hjelpepakker til Ukraina om å avvente til ny beskjed kommer.

Inntil videre er det ikke mulig å sende uadresserte nødhjelpspakker til Ukraina. Våre samarbeidspartnere i Polen og Ukraina har ikke kapasitet til å håndtere den store pågangen. Vi kommer tilbake med informasjon så snart det igjen er mulig å sende humanitær hjelp.

Sende gratis pakker til adresser i Ukraina

Vi gjør det mulig å sende adresserte pakker gratis til Ukraina. Har du kjente og kjære i Ukraina, kan du hjelpe dem med ting du vet de trenger.

Det er en uoversiktlig situasjon i Ukraina, som betyr at det kan ta tid å få pakkene frem. Vi anbefaler derfor at det ikke sendes ferske matvarer som ikke vil tåle transport. Du kan heller ikke sende farlig og forbudt innhold

Dessverre er det områder som er utilgjengelige og for tiden ikke kan nås av Ukrposhta. Du kan se på kart her hvilke områder dette gjelder. De leverer i det gule området, men ikke nødvendigvis i det skraverte området.

Slik gjør du det:

 1. Pakk det du vil sende i en eske. Du kan gjerne gjenbruke emballasje du allerede har, men sørg for at den er solid og godt pakket. Maksimal vekt på pakken er 20 kilo.

 2. Maksimumsverdi på innholdet kan ikke være mer enn 150€ eller 1500,– kroner.

 3. Bestill frakt av det du vil sende, og navn og adresse til den som skal få pakken.

 4. Du får en QR-kode på e-post. 

 5. Ta med pakken til et av våre innleveringssteder og vis QR-koden fra kvitteringen til en ansatt som printer adresselapp for deg. NB! Adresselapp må skrives ut av betjeningen; du kan ikke bruke de selvbetjente skriverne.

Uadresserte pakker med humanitær hjelp er for tiden ikke mulig på grunn av kapasitetsproblemer på mottaksstedet

Ukrainerne lider, og mangler viktige ressurser i hverdagen som mat, hygieneartikler og medisinsk utstyr. Uansett hvor du bor i Norge kan du nå hjelpe den ukrainske befolkningen ved å sende pakker med varer og gaver; vi i Posten sørger for gratis frakt til Ukraina.

Pakkene med nødhjelp blir kjørt fra Norge til Polen, deretter blir forsendelsene transportert videre av den ukrainske posten, Ukrposhta. De er ansvarlig for den videre distribusjonen i Ukraina, og vil levere ut pakkene med humanitær hjelp der behovet er størst, men ikke i direkte krigsområder.

Dette er svært etterspurte varer:

Mat med lang holdbarhet.

 • Tørket mat og hermetikk, nøtte- og proteinbarer, tørket frukt, pasta, supper, pureer, kondensert melk og søtsaker.
 • Baby-mat (måltider). NB: Ikke glass.
 • Mat til husdyr.

Husholdningsprodukter som soveposer, liggeunderlag, tepper og puter.

Hygieneprodukter som tannbørster og -pasta, såpe, sjampo, våtservietter, bleier, bind og tamponger.

Medisiner i form av plaster, bandasjer, sårvask og sterile kompresser.

Elektronikk som powerbanks, batterier, lommelykter, walkie-talkie.

Varme klær – gjerne termisk undertøy (ull eller lignende). Pass på at klærne er rene og i god stand slik at det kan komme til nytte. 

Dette kan du ikke sende:

Slik sender du humanitær hjelp uadressert:

 1. Pakk det du vil sende i en eske. Du kan gjerne gjenbruke emballasje du allerede har, men sørg for at den er solid og godt pakket. Maksimal vekt på pakken er 20 kg.
 2. Maksimumsverdi på innholdet kan ikke være mer enn 150€ eller 1500,– kroner.
 3. Merk pakken tydelig på engelsk med hva den inneholder, som for eksempel: food, baby food, medicine, sleeping goods osv.
 4. Bestill frakt av det du vil sende. Du får en QR-kode på e-post. 
 5. Ta med pakken til et av våre innleveringssteder og vis QR-koden fra kvitteringen til en ansatt som printer adresselapp for deg. NB! Adresselapp må skrives ut av betjeningen; du kan ikke bruke de selvbetjente skriverne.

Bestilling av denne typen pakke er deaktivert inntil nærmere beskjed.

Pengebistand

Hvis du heller vil sende penger, anbefaler vi at du går til Vipps’ innsamlingsaksjon, som er helt uten gebyrer. Les mer om hvordan du går frem på Vipps’ innsamlingsaksjon.

Laster pakker på grønne Bring-biler- Foto_Aksel_Jermstad
Pakker lastes inn i Bring-biler
Del artikkel