Posten bidrar i nasjonal dugnad

Posten bidrar i nasjonal dugnad

Mangelen på ansiktsvisir i helsesektoren fikk den sosiale entreprenøren Henrik Wille til å sette i gang 3D-printedugnad.

Kvinne med blå latex-hansker som sitter ved et bord og monterer ansiktsvisirer

«Makers mot COVID-19» er et initiativ som ble startet av Wille hvor hovedformålet er å 3D-printe ansiktsvisirer til helsesektoren. Over 35.000 visirer er allerede produsert, og det produseres stadig flere.

Henrik Wille forteller om «Makers mot COVID-19».

3500 frivillige

– Helsevesenet varslet en enorm mangel på ansiktsvisirer til smittevern. Jeg tenkte dette var en mulighet for mennesker med 3D-printere til å bidra, og gikk i gang med å mobilisere både privatpersoner og bedrifter med 3D-printere over hele landet. Etter å ha fått på plass et gjennomtestet design var visirer noe de fleste kunne lage, så da kjørte vi på med det! Plutselig hadde helsepersonell i alle fylker lokale visirprodusenter, forteller Wille.

I dag er over 3500 frivillige med på dugnaden hvor han anslår at omtrent 1500 av gruppens medlemmer er med på selve printingen, mens resterende gruppemedlemmer bidrar på andre måter.

Nordseterhjemmet
Ansatte på Nordseterhjemmet i Oslo har tatt i bruk visirene. Foto: Privat

Postens bidrag

Det koster et sted mellom 20 og 40 kroner å produsere visirene, og 3D-printergjengen har derfor et behov for at folk bidrar økonomisk. «Makers mot COVID-19» har opprettet en spleiseside på Spleis.no hvor de til nå har fått inn over 177 000 kroner. I tillegg skal visirene leveres til de forskjellige helseforetakene som trenger dem, og det er her Posten har bidratt med sponsede pakkesendinger.

– Posten har vært helt sentrale i dette prosjektet til å dekke opp de store bestillingene, og vi har sendt rundt 150-160 pakker. Vi har vært helt avhengige av Posten, som har bidratt til å sende både visirer og utstyr som trengs for å produsere disse rundt omkring i landet. Det har vært helt nydelig at dere kom på banen så kjapt, sier Wille entusiastisk.

Pakkene vi har bidratt med har inneholdt 7300 visirer, og materiell for å lage 5000 nye visirer. Om du selv vil bidra i den nasjonale 3D-printingdugnaden kan du støtte prosjektet her.

Andre koronatiltak

Som følge av koronasituasjonen har vi også gjort andre tiltak for å gjøre hverdagen enklere for deg i denne krevende tiden:

  • Signaturløs hjemlevering og gratis henting av pakker og brev sendt fra egen postkasse.
  • Signaturløs utlevering av pakker på hentested
  • Endring av vektgrensen på pakker til postkassen fra 2 til 4 kg
  • Ny landingsside på posten.no som på en enkel måte beskriver hvordan man kan sende og motta fra sitt eget hjem.

I tillegg er det tjenester som tidligere har vært lite brukt som nå har blitt mer relevante, som «Pose på døren» og «Fast leveringssted» hvis pakken er for stor for postkassen, og hjemlevering fra hentested.

Fotnote: Henrik Wille er ikke i slekt med Postens konsernsjef Tone Wille.

Del artikkelen