Ny student slik får du post når du flytter

Ny student: Slik får du post når du flytter

Når du skal flytte for å studere, er det noen ting du bør huske på for at posten skal komme frem til deg. Her har vi samlet alt du trenger å vite.

Ung kvinne med sekk på skulderen og perm under armen
Publisert 20.07.2023
Skrevet av Nina Farstad Engebretsen

En spennende tilværelse ligger foran deg som skal flytte hjemmefra for å studere. Du skal stå på egne ben, og bli kjent med et nytt sted og nye mennesker. I tillegg er det mange praktiske ting som må ordnes, deriblant posten.

Her får du noen nyttige tips for å være sikker på at posten din følger deg til det nye hjemmet ditt:

Meld adresseendring til Posten

Adresseendring er helt gratis. Posten sørger for å ettersende posten til den nye adressen din i to måneder uten at det koster noe. Trenger du ettersending i en lengre periode, kan du betale litt ekstra for det når du bestiller.

Ved innlogging på adressesiden må vi først sjekke at du er riktig person. Du logger på med vanlig BankID, eller en av de andre mulighetene som kommer opp.

Meld ny adresse her

Hva med Lånekassen?

Å melde adresseendring til Posten påvirker ikke Lånekassens stipendordninger. Posten og Lånekassen er uavhengige av hverandre. Ved å foreta en adresseendring på Posten.no sørger du kun for at posten din kommer til rett sted.

Les mer om Lånekassens vilkår og ditt ansvar

Må jeg melde flytting til Folkeregisteret?

Nei, dette velger du selv. Når du er student trenger du ikke å melde flytting til Folkeregisteret. Adresseendring du gjør hos Posten blir ikke overført automatisk til Folkeregisteret.

Få mer informasjon om flytting hos Folkeregisteret

Merk postkassen godt

Husk navn på alle som skal motta post i postkassen din. Du trenger ikke ha egen postkasse dersom du får bruke huseiers postkasse.

Sørg for å sette på navn på nye personer som flytter inn sammen med deg. Det er også viktig å fjerne navn dersom noen flytter ut.

Hos Skilthandelen får du kjøpt skilt til postkasse og dør

Du kan beholde postadressen hjemme

Hvis du ønsker kan du motta post både på hjemmeadressen og der du bor i studietiden. Posten blir levert til den adressen som er skrevet på sendingen. Den blir altså ikke sendt fra gammel til ny adresse.

Ordningen passer best for dem som ofte er hjemme, slik at de selv kan hente posten som kommer til den opprinnelige hjemmeadressen. 

Du registrerer i så fall hybelen din som en adresse i tillegg til den du har fra før.

Ung kvinne med flytteeske i armene

Lag din egen digitale postkasse

Mange avsendere sender post digitalt. Med Digipost får du tilgang til all digital post, uansett hvor du er. Du vil automatisk motta post fra avsendere som sender digitalt.

Det er gratis å opprette Digipost, du kan motta ubegrenset mengde post, og det koster ingenting å motta. Inne i Digipost kan du lage mapper for å holde oversikt over viktige meldinger.

Her kan du opprette Digipost gratis

Hvis du både oppretter Digipost og registrerer riktig adresse hos Posten, kan du være sikker på at post og pakker kommer frem til deg.

Del artikkelen