15. november 2010 - Barnebøker (Europa-frimerker)

Blant alle Anne-Cath. Vestlys (1920-2008) populære figurer, er det Mormor og de åtte ungene som er blitt frimerkemotiv.

Den første av syv bøker om Mormor og de åtte ungene kom i 1957. Her forteller hun oss om familien som flytter fra en knøttliten byleilighet til et rødt lite hus i skogen. Hun tar oss tilbake til et Norge der det var et eventyr å få innlagt telefon, og hvor man kunne stue åtte barn og en mormor sammen på et lasteplan og dra til fjells. Fordi de er mange (og bor litt trangt!), er Maren, Martin, Marte, Mads, Mona, Milly, Mina og Morten litt mer oppfinnsomme enn barn flest. Som når Morten minstemann inviterer fire griser til kaffebesøk i finstuen på nabogården!

1770
"Huset i skogen - et nytt hjem", illustrasjon av Johan Vestly til lydbok av "Åtte små, to store og en lastebil" av Anne-Cath. Vestly

I 1962 kom den første av ni bøker om Lillebror og Knerten. Knerten er kanskje Anne- Cath. Vestlys mest kjente figur, og mange barn har funnet en god venn i ham. Egentlig er han en fururot som ser utsom en liten gutt, men for Lillebror er han en gutt. Knerten er Lillebrorsbeste venn, til ham kan han betro seg og dele alt med. Knerten er trofast og snill, men vet også godt hva han selv vil. Det blir det mange diskusjoner av.

1769
Illustrasjon av Johan Vestly til boka "Marte og mormor og mormor og Morten" av Anne-Cath. Vestly

Før bøkene om Mormor og de åtte ungene og om Lillebror og Knerten hadde Anne-Cath. Vestly i 1953 debutert med Ole Aleksander Filibom-bom-bom. Senere kom det bøker om Aurora, om Guro, om Kaos, om Ellen Andrea og om Monrad. I disse bøkene setter Anne-Cath. Vestly søkelys på aktuelle temaer; som innvandring, kjønnsroller og solidaritet. Her bidro hun på sitt positive fortellervis å skape gode holdninger hos mange barn. Det er Anne-Cath. Vestlys ektemann, Johan Vestly, som har illustrert frimerkene.

Fakta

  • NK: 1769-70
  • Motiv: Fra bøkene "Marte og Mormor og Mormor og Morten" og  "Åtte små, to store og en lastebil"
  • Design: Madeleine M. Karlstrøm
  • Verdi:    Kr 8,50 (valør A-Innland), kr 11,00 (valør A-Europa)
  • Opplag: 600 000 av hvert frimerke
  • Trykk:   Offset fra Royal Joh. Enschedé, Nederland