15. november 2010 - Posthorn

I et sirkulære datert 16. desember 1871 ble landets postkontorer informert om at det i januar 1872 ville bli satt i sirkulasjon 3-skillingsmerker i rød farge.

”Ihvert merke finnes det et stort 3-tall, omgitt av et posthorn, og over dette en krone. Dertil bærer hvert merke inskripsjonen Norge og Tre skilling.” Lite ante man nok da at begivenheten skulle skape posthistorie. Posthornfrimerkene ble med tiden verdens eldste uavbrutte frimerkeserie.

1773
Posthorn


Det var ikke tilfeldig at et posthorn ble valgt som motiv. Det opprinnelige jakthornet var blitt et symbol for posten, i mange land. Ute i Europa ble det innført på 1500-tallet, i Norge i 1730. Den tysknorske arkitekten Wilhelm von Hanno (1826-82) fikk i oppdrag å utforme motivet. For dette mottok han et honorar på 15 speciedaler, tilsvarende 60 kroner.  Von Hanno var en allsidig mann, også kjent for å ha tegnet Oslo Militære Samfund, Trefoldighetskirken, Norges Geografiske Oppmålings bygning ved Slottsparken, Handelsstandsbygningen på Karl Johan og Grønland kirke, folkeskole og brannstasjon. Som skulptør utførte han flere vakre gravmonumenter, og han var tegnelærer for unge elever, blant dem Theodor Kittelsen.

NK 1774
Posthorn


Siden 1872 og ”Tre skilling rød” har posthornmotivet vært utgitt i ytterligere to myntenheter. Øremerkene kom i 1877 og kronemerkene i 1991. I 1997 ble det også utgitt øremerker i desimaler. Underveis er både papirleverandører, trykkerier, trykkmetoder og formgivere skiftet mange ganger. Også motivet er justert, men det var først i 2001 at merkene ble gitt en virkelig ansiktsløftning, med innledningen av nye posthornfrimerker med kroneverdi. Veteranene Sverre Morken og Enzo Finger kombinerte historisk frimerkekunst med moderne, femfarget offsetproduksjon.

1775
Posthorn


Metallisk gull på krone og horn, sølv under vingene og et spill i alle regnbuens farger, skapte de en frimerkeserie som er både trendy og klassisk. Etter 2001-utgivelsen er serien jevnlig supplert med nye kroneverdier. Med årets utgivelse er kronerekken komplett fra 1-9, i en fargeskala som er en verdensrekordholder verdig. Og det er skapt mer frimerkehistorie: Utgivelsen inneholdt også det første posthorn høyverdi, 30 kroner.

Fakta

NK: 1773-75
Motiv:   Posthorn
Design:  Enzo Finger og Sverre Morken
Verdi:  Kr 4,00, kr 8,00, kr 30,00
Trykk: Offset fra Royal Joh. Enschedé, Nederland