2. januar 2010 - Norsk kunst IV

Dersom norsk skulptur skulle beskyldes for å være provinsiell, ville det ikke gjelde Per Palle Storm (1910-94). Han var verdensmann; født i København, oppvokst i Sør-Amerika, med studier i Tyskland, Spania, Frankrike og Italia.

I 1930 kom han inn på Statens kunstakademi, og da tok det ikke lang tid før han gjorde seg bemerket i det norske skulpturmiljøet.

NK 1741
Skulpturen "Mann som drikker", av Per Palle Storm. Denne skulpturen står på Kronprinsesse Märthas plass ved rådhuset i Oslo.


Tidlig gjorde han seg gjeldende i skulpturkonkurranser. Hans utkast til utsmykning av Ankerbroen i Oslo ble premiert, men ikke benyttet. Det samme skjedde med Holbergmonumentet. Premien gjaldt fremragendemodellering, men juryen kunne ikke tenke seg selve ideen. Så, i 1939, seiret han i konkurransen om et monument i Drammen over skikongen Thorleif Haug. Senere ble det mange offentlige skulpturer. En av dem er Mann som drikker (1960), ved Oslo rådhus. Den er et enestående anatomisk detaljstudium og regnet som et hovedverk i norsk skulptur i etterkrigstiden. Til Rådhuset utførte han også seks bronsefigurer som symboliserer arbeidere som var med å reise Rådhuset. På Youngstorget i Oslo står Pioneren, avduket i 1958. Den var motiv på frimerket til LOs 100-årsjubileum i 1999.

Som professor ved Statens kunstakademi fra 1947 til 1980 sto Per Palle Storm sentralt blant norske billedhuggere og preget flere generasjoner gjennom sin undervisning. Han utmerket seg både ved sine store pedagogiske evner og som en svært produktiv billedhugger, tegner, grafiker, medaljekunstner og illustratør. Hans kunstneriske program var tilsynelatende enkelt. Selv omtalte han seg som ”en innbitt, forbanna naturalist”. Hans elever ble lært å forme, men han bandt dem ikke til sin egen form. De gikk ut av kunstakademiet og fant sitt eget særpreg, med hell. En av dem, Nils Aas, beseiret i 1967 sin læremester i konkurransen om Haakon 7.-monumentet i på 7. juni-plassen i Oslo.

Fakta

NK: 1741
Utgivelsesdag: 2. januar 2010
Motiv: ”Mann som drikker” av Per Palle Storm
Verdi: kr 13,00
Design: Enzo Finger Design AS
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Royal Joh. Enschedé, Nederland