11. november 2011- Posthorn

Den som har hatt gleda av å bla gjennom bunkar med gamle postkort, vil ha opplevd den store variasjonen i biletmaterialet.

Den som har hatt gleda av å bla gjennom bunkar med gamle postkort, vil ha opplevd den store variasjonen i biletmaterialet.

Dei eldste norske postkorta er frå 1880-åra, og allereie her var julekorta eit dominerande innslag. Særleg viktig var nissen. Han
skulle bli den gjennomgåande figuren på norske julekort i alle år.

For de historiske norske posthornfrimerkene, verdens eldste uavbrutte frimerkeserie, ble det i fjor skapt ytterligere historie. Etter at serien siden 1872 har vært utgitt i tre myntenheter i nær 160
utgaver, lanserte Posten i 2010 også det første høyverdimerket (30 kroner) med posthornmotiv. Nå har det fått selskap av et 50-kronersmerke.

Den tyske arkitekten Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno (1826-82) var nok ikke klar over hva han innledet da han fikk i oppdrag å tegne det første posthornfrimerket, 3 skilling rød. Hanno var tidligere hentet til Norge for å fullføre arbeidet med Trefoldighetskirken i Oslo.

Senere tegnet han Norges Geografiske Oppmåling (i dag Kunstakademiet), Handelsstanden på Karl Johan, Arendal gymnas og Grønland kirke, skole, brannvakt og politistasjon.
Sammen med sin landsmann Schimer ble han kåret til vinner i arkitektkonkurransen om Stortingsbygningen i 1857, men tegningen ble senere forkastet til fordel for svensken Victor Langslets mer pompøse utforming.

Schimer og von Hanno tegnet også mange av jernbanens stasjonsbygninger. I sin frimerketegning glemte ikke von Hanno jernbanens betydning for posttjenesten; hvert hjørne av posthornfrimerket ble utstyrt med jernbanens symbol, et hjul med vinger.
I 2001 ble posthornmerkene med kroneverdi gitt en ansiktsløftning. Våre to fremste frimerkekunstnere, Sverre Morken og Enzo Finger, hadde fått i oppdrag å fornye designet. Det var en stor utfordring, men de to veteranene klarte det med glans. Det historiske motivet, genialt i sin enkelhet, ble kombinert med moderne design. Resultatet vakte anerkjennelse i det verdensomspennende miljøet av posthornsamlere.

Fram til 2010 ble merkene utgitt i verdiene 1-9 kroner, i en fargeskala og utrustning som er en verdensrekordholder verdig. I 2010 ble serien også utvidet med et høyverdimerke, 30 kroner. Med årets 50-kronersmerke og trolig nye verdier i årene som kommer, vil verdensrekorden forbli norsk. I mange, mange år.

Fakta

  • NK 1802
  • Utgivelsesdag: 11. november 2011
  • Verdi og motiv:
  • kr 50,00: Posthorn
  • Design: Sverre Morken og Enzo Finger
  • Trykk: Offset Joh. Enschedé Security Print