23. februar 2011 - Ski-VM Oslo 2011

Fra 24. februar til 6. mars arrangeres VM på ski, nordiske grener, i Holmenkollen. I løpet av tolv dager skal det gjennomføres konkurranser i 21 øvelser innen langrenn, kombinert og hopp.

I tillegg skal det foregå en rekke kultur- og festivalarrangementer, både i Holmenkollen og i Oslo sentrum. Målet er å skape en idretts- og folkefest som skal engasjere hele landet. Ski-VM 2010 blir det største idrettsarrangementet i Norge på mange år. Rundt 650 utøvere fra over 60 nasjoner, om lag 1000 presse- og mediafolk og minst 300 000 tilskuere skal sørge for at Oslo står i sentrum som vinterhovedstaden. Over hele verden vil millioner av TV-seere følge mesterskapet.

 

NK 1779
Nye Holmenkollen i vinterdrakt

Til VM er Holmenkollen rustet opp og fremstår som et av verdens mest moderne ski anlegg. Det er blitt langt mer enn en hoppbakke for toppidrettsutøvere. Det er blitt et helårs anlegg med langrennsarena, storbakke i Kollen og seks hoppbakker i Midtstuen. Det er lagt vekt på at også barn, unge og bredde kan dyrke skiidretten.

NK 1780
Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira under prøve-VM 2010 i Holmenkollen

For å kunne gjennomføre et profesjonelt arrangement, er Ski-VM avhengig av innsats fra mer enn 2000 frivillige funksjonærer. Bemanning trengs på mange områder, fra arenaarbeid og transport til vertskapsroller, publikumsservice og markedsføring. Alt er like viktig.

1779-1780Det er femte gang Oslo samler verdens skielite til mesterskap. Sist gang var i 1982, et arrangement nordmenn husker med særlig glede. Etter noen år i bunnen av bølgedalen, ble VM på hjemmebane et vendepunkt i norsk skiidrett. Berit Aunli fremsto som VM-dronningen, mens Oddvar Brå ble frontfigur for herrene. I stafetten skapte han med sitt dramatiske stavbrekk mer spenning enn vi egentlig hadde godt av!

Fakta

NK: 1779 – 1780
Utgivelsesdag: 23. februar 2010
Verdier og motiver: kr 9,00: Nye Holmenkollbakken i vinterdrakt Foto: Nils Petter Dale kr 12,00: Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira under prøve-VM 2010 i Holmenkollen Foto: Robert S. Eik / VG / Scanpix
Miniatyrark: Skihopp av Bjørn Einar Romøren under prøve- VM 2010 i Holmenkollen Foto miniatyrark: Kyrre Lien / Scanpix
Design: Jørn O. Jøntvedt , Making Waves
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Royal Joh. Enschedé, Nederland