12. november 2012 - Julefrimerker

Den koselige historien om Snekker Andersen som møter julenissen inngår i en lang rekke Prøysen-klassikere. I mange år, hver julaften, har fortellingen og Hans Normann Dahls tegninger fra boken blitt sendt på NRK.

Boken er visstnok beregnet på barn i alderen 3 - 9 år, men egentlig har den vel ingen aldersgrense. Historien gleder og varmer alle, barn som voksne. Allerede fra debuten med novellesamlingen Dørstokken heme (1945), har Alf Prøysen (1914 - 70) hatt en særskilt publikumsappell.

NK 1833
"Snekker Andersen og julenissen", illustrasjon av Hans Normann Dahl til Alf Prøysens julefortelling med samme navn. © BONO 2012

I årene som fulgte, skrev han noveller, romaner, dikt, barnebøker og viser. Visene fremførte han gjerne selv, til eget gitarakkompagnement. Mange av dem er blitt udødelige, og blant disse er det også julesanger. Det blir liksom ikke ordentlig jul før vi har hørt (og sunget!) Musevisa, Julekveldsvise og Romjulsdrøm. Julekveldsvise var også motiv på Postens julefrimerker i 1999.

NK 1834
"Nissemor og barna", illustrasjon av Hans Normann Dahl til Alf Prøysens julefortelling om Snekker Andersen og julenissen. © BONO 2012

Fakta

NK 1833-1834
Utgivelsesdag: 12. november 2012
Verdier og motiv:
A innland: Snekker Andersen og julenissen
A innland: Nissemor og barna
Illustrasjon: © Hans Normann Dahl / BONO 2012
Design: Kristin Granli
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print