10. juni 2013 - Kronprinsparet 40 år

«Mette-Marit, jeg elsker deg», sa kronprins Haakon. Det var lørdag 25. august 2001 og bryllupsmiddag på Slottet. Kronprins Haakon hadde inngått ekteskap med Mette-Marit Tjessem Høiby.

Han hadde møtt henne første gang i 1999, under Quart-festivalen i Kristiansand, og det utviklet seg snart til et kjærlighetsforhold. Saken fant raskt veien til ryktebørsen, og det tok heller ikke særlig lang tid før den også var godt kjent i landets avisredaksjoner.

NK 1852
Kronprins Haakon Magnus

I desember brakte Fædrelandsvennen nyheten om at kronprinsen hadde en kjæreste, og at hun var alenemor. I dagene som fulgte, eksploderte historien på forsiden av de fleste norske aviser. I mai 2000 valgte kronprinsen å stå fram i et eksklusivt TV-intervju i NRK. Der bekreftet han: «Ja, jeg har en kjæreste, ja, hun heter Mette-Marit.»

NK 1853
Kronprinsesse Mette-Marit

I desember 2000 bekjentgjorde Slottet at kronprinsen og «frøken Tjessem Høiby» hadde inngått forlovelse. Bryllup ble berammet til 25. august 2001. Dét ble en folkefest. I 2004 flyttet kronprinsparet inn på Skaugum. Samme året ble prinsesse Ingrid Alexandra født, og med dette var familielykken for alvor etablert. Den ble ytterligere forsterket året etter, da prins Sverre Magnus ble født.

NK 1854
Kronprinsfamilien

Både kronprinsen og kronprinsessen har engasjert seg i samfunnsnyttig og humanitært arbeid. I 2003 ble kronprinsen utnevnt til spesialutsending for FNs organisasjon forfattigdomsbekjempelse, og i 2006 ble kronprinsessen utnevnt til spesialutsending for FN-organisasjonen som arbeider for bekjempelse av hiv/aids.

NK 1855
Kong Harald V og dagens arverekke (kronprins Haakon Magnus prinsesse Ingrid Alexandra)

Før bryllupet i 2001 ba de om penger til et nytt humanitært fond som bryllupsgave. Det kom inn rundt seks millioner kroner, og hvert år (på parets bryllupsdag 25. august) blir det fra fondets avkastning delt ut midler til prosjekter som skal styrke barn og unges oppvekstvilkår, fremme inkludering og til prosjekter innen helse og utdanning utenfor Norge. Hvert år, tidlig om høsten, drar kronprinsparet på fylkestur. Utfluktene har gitt god kontakt med folket.

Fakta

NK 1852-1855
Utgivelsesdag: 10. juni 2013
Verdier og motiv:
A innland: Kronprins Haakon Magnus
A innland: Kronprinsesse Mette-Marit
A innland: Kronprinsfamilien
A innland: Kong Harald V og dagens arverekke
Design: Enzo Finger Design
Foto: © Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff
(NK 1852-1853) © Erlend Aas / NTB Scanpix
(NK 1854) © Julia Marie Naglestad / Det kongelige hoff (NK 1855)
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print