11. november 2013 - Julefrimerker

Da Ludvig ble motiv på Postens julefrimerker i 1988, ble nok Solan Gundersen litt misunnelig. Som frimerkekjendis fikk Ludvig høy status, etter at han i mange år var blitt mobbet for utseendet sitt.

Dét bar preg av at han tidligere hadde havnet innunder en slåmaskin. Der var han blitt skamklipt kort i nakken og fyldig ved ørene. Men frimerkene forandret tilværelsen. Det likte ikke Solan, for var det noen som burde vært avbildet på frimerke, var det Solan Gundersen fra Rustadsaga. Han hadde jo både hoppet i Holmenkollen og seilt på de syv verdenshav!

NK 1866
Solan Gundersen, illustrasjon av Kjell Aukrust © Aukruststiftelsen

Og nå, 25 år senere, har også Solan blitt frimerkemotiv. Riktignok bare på ett frimerke, mot Ludvigs to. Men det tar ikke Solan så tungt, han kan vise til så mye annet. At han for eksempel er omtalt i leksikon. Der fortelles det at han en gang ble tatt av en vindkule på Rustadsaga. Syv dager senere datt han ned på Petersplassen i Roma og ble med på pavevalget. Og hva hadde Ludvig å vise til? Han fikk belegg på tungen og hostet hult bare han kom ut i frisk luft. Ikke kunne han svømme heller. Men på frimerke kom han! Nå var all misunnelsen borte, for når Solan fikk tenkt seg om, hadde han selv oppnådd heder og ære så det holdt. For sin humørfylte og mangeårige innsats på Rustadsaga, hadde han til og med fått Det Kongelig Selskap for Norges Vels sølvmedalje. Den fant seg godt til rette på Solans bryst.

NK 1867
"Nabonissen", illustrasjon av Kjell Aukrust© Aukruststiftelsen

På det andre frimerket kan vi skimte en annen av Kjell Aukrusts figurer, nabonissen, som stikker hodet ut av stabbursgluggen. Nabonissen kom fra Tynset, var sur og grinete, bodde trangt og klaget ofte over at månen hang skjevt. På frimerket, i flerogførti kuldegrader, tar han et kraftig innpust gjennom nesen. Dersom snørrdryppet under nesen fryser til is, er det bare å lukke vinduet og legge mer ved i ovnen.

Fakta

NK 1866-1867
Utgivelsesdag: 11. november 2013
Verdier og motiv:
A innland: Solan Gundersen
A innland: Nabonissen
Design: Magnus Rakeng
Illustrasjoner: Kjell Aukrust, © Aukruststiftelsen
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print