19. april 2013 - Turistfrimerker

Aktiv ferie kan være stikkordet for motivene på årets turistfrimerker. Aktivitetene spenner fra breklatring for de tøffe, rafting for de litt modige, til trygg bestigning av Gaustatoppen for vanlige mosjonister.

Ja, Gaustatoppen kan også nås uten særlig bruk av krefter, for inne i fjellet går Gaustabanen, en kabelbane som bringer deg fra foten av fjellet og (nesten) til toppen. Men de fleste velger å ta turen til fots. En flott tur!

NK 1842
Isklatring på JostedalsbreenGaustatoppen (1883 moh.) ligger ovenfor Rjukan i Telemark. Fra toppen har man Norges videste utsikt, under ideelle forhold kan man skue over et område på 60 000 km², d.v.s. en sjettedel av fastlands-Norges areal. Nær toppen ligger Gaustahytta. Den besøkes av rundt 30 000 mennesker i året.

NK 1843
Bøyabreen, arm av Jostedalsbreen

Når sant skal sies, går vel bare de færreste helt til toppen. Dén ligger på en skarp egg noen hundre meter bortenfor hytta, og disse få hundre meterne kan være i tøffeste laget for de fleste. Den første bestigningen fant sted i 1810. Under en vitenskapelig ekspedisjon skulle geolog Jens Esmark og botaniker Christen Smith finne ut om Gaustatoppen var Norges høyeste fjell. Kunnskapen om landets fjell var den gang begrenset, men på toppen kunne Esmark fastslå at Gaustatoppen var lavere enn Snøhetta.

NK 1844
Fjellvandring på Gaustatoppen

I dag vet vi at Gaustatoppen ligger på 315.-plass pålisten over landets høyeste fjell. At den likevel kan ses fra lang avstand over store deler av Sør-Norge, skyldes stor høyde (950 m) målt etter den såkalte primærfaktoren, d.v.s. hvor høyt den hever seg i forhold til terrenget omkring.

NK 1845
Fjellvandring på GaustatoppenDet er solid kontrast mellom fredelig fjellvandring mot Gaustatoppen og å bli overlatt til frådende vannmasser i ville stryk mellom truende klipper og steiner. Rafting heter det, og dét skapes det turisme av, fristende for mennesker som søker spenning.

NK 1846
Rafting i Sjoa

Frimerkemotivene er hentet fra Sjoa, en av de mest kjente og benyttede raftingelvene i Norge. Men slett ikke ufarlig. De siste tjue årene har 12 mennesker druknet i forbindelse med rafting i Sjoa. Uten risiko er heller ikke breklatring, en aktivitet som kun egner seg for spesialister. Frimerkemotivene er hentet fra Bøyabreen, en sidebre til Jostedalsbreen.

NK 1847
På elvebrett i Sjoa

Fakta

NK 1842-1847
Utgivelsesdag 19. april 2013
Verdi og motiv:
A innland: Isklatring på Jostedalsbreen
A innland: Bøyabreen, arm av Jostedalsbreen
A Europa: Fjellvandring på Gaustatoppen
A Europa: Fjellvandring på Gaustatoppen
A verden: Rafting i Sjoa
A verden: På elvebrett i Sjoa
Design: Gina Rose
Foto: © Arve Tvedt (NK 1842), © Finn Loftesnes (NK 1843),
© Espen Bratlie (NK 1844-1847)
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print