Fem smarte tips når du skal rydde klesskapet

5 smarte tips når du skal rydde klesskapet

Gjenbruk er bra for miljøet, og dine avlagte plagg kan være festantrekk for noen andre. Uansett hvor du bor i landet kan du hente gratis Fretexpose på Posten og gi bort klær du ikke vil beholde. Her gir vi deg noen smarte ryddetips.

En åpnet eske med tomme Fretexposer
Publisert 21.10.2020 Sist oppdatert 20.10.2023
Skrevet av Nina Farstad Engebretsen

For mange er det langt til nærmeste Fretex-boks eller andre innleveringssteder, men fortvil ikke; med Fretexposen kan du likevel bli en del av den viktige sirkulærøkonomien. 

Smarte tips som får ryddingen unna

Det vanskeligste er som oftest ikke selve ryddejobben, men å komme i gang. Sammen med Fretex gir vi deg noen lure tips som får fart på oppgaven:

 • Lag en avtale
  Skriv det inn i kalenderen: "Lørdag om to uker settes to timer av til rydding". En avtale med seg selv er like forpliktende som en avtale med andre, så dette er en god start.
   
 • Del opp ryddejobben i etapper
  Det kan virke ganske overveldende å skulle rydde alle skap på samme dag. Et tips kan være å dele opp jobben litt. Du kan for eksempel velge deg ut to hyller i skapet eller rydde i buksene en dag. Det er ganske overkommelig. Neste gang kan du ta to andre hyller eller alle t-skjortene.
   
 • Lag kategorier når du rydder
  Kategoriene kan være forskjellige. Det viktigste er at du finner kategorier som passer deg og at du har en plan. Når du holder opp et plagg kan du for eksempel velge mellom å beholde det, sy det om, gi det bort til en i familien eller legge det i Fretexposen.
   
 • Bruk Fretexposen
  Fretexposen er enkel å bruke, og den er også fin å samle klær i etter hvert som du finner frem tøy som ikke skal brukes mer.
   
 • Kvitt deg med mer enn klær
  Det er ikke bare klær du kan sende i Fretexposen. Fretex tar gjerne imot både duker, gardiner, sengetøy, samt tilbehør som sko, belter, skjerf og smykker som kan gjenbrukes.

Visste du at nordmenn i snitt har 359 plagg i skapet, og at hvert femte av disse sjelden eller aldri blir brukt. Hver og en av oss kjøper så mye som mellom 13 og 16 kilo klær hvert år.

Loop.no

Kvinne som bretter sammen en gul kjole. På bordet foran seg har hun blomster og en Fretex-pose.

Du gjør miljøet en tjeneste

Av det som kommer inn til Fretex, går 69 prosent til gjenbruk/ombruk, 25 prosent til materialgjenvinning og 5 prosent til energigjenvinning. Hos Posten fraktes posen som returpost, og er derfor et miljøvennlig tiltak. Du kan lese mer om Postens arbeid med bærekraft. 

Fretexposen rommer ca. 8 kilo klær, det vil si omtrent 20 plagg. Posen er spesiallaget for å frakte brukte klær og tilbehør. Når posen er full, er det enkelt å lukke og bære den i håndtaket. 

Slik fungerer Fretexpose-ordningen:

 • Hent Fretexposen på Posten. Den er gratis. Ta med deg en eller flere hjem, og fyll med tøy og tilbehør du ikke har bruk for mer.  
 • Når Fretexposen er full, lukk den godt. Da er du sikker på at ikke noe faller ut underveis. 
 • Lever posen på Posten. Fraktbeløpet er et spleiselag mellom Fretex, Posten og deg. Uansett hvor mye innhold det er i posen, koster frakten kun 20 kroner.
Del artikkelen