Kjærlighet og mangfold med Posten og Pride

Kjærlighet og mangfold med Posten og Pride

For å feire ulikheter og retten til å elske hvem man vil, er Posten Norge partner av Pride 2022. – Å være med på årets parade som stolt ansatt i Posten, med selskapet i ryggen, er virkelig stort, sier Posten-ansatte Håkon Ola Markhus.

To ansatte med Pride-flagg i hendene står uten en postterminal.
Publisert 22.06.2022
Av Holger Fangel/Nina Farstad Engebretsen

I 2022 er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, noe som markeres over hele landet under paraplyen Skeivt kulturår. Et av høydepunktene er Oslo Pride og paraden gjennom Oslos gater lørdag 25. juni.

Retten til å elske hvem man vil var også tema for fjorårets julefilm "When Harry met Santa". Med standpunktet vi tok i denne filmen følger også forventninger til Posten som arbeidsgiver og samfunnsaktør.

Det inngåtte partnerskapet med Oslo Pride er en viktig del av Postens mangfold og inkluderingsarbeid.

– Vi deltar i paraden for å vise at vi ønsker å være en inkluderende arbeidsplass, og for å feire kjærlighet og mangfold, sier Victoria Dalgliesh Lindbak, fagansvarlig for mangfold og inkludering i Posten Norge.

– Årets parade er noe helt spesielt

To av de mange ansatte i Posten og Bring som skal danse og feire sammen i paraden er Håkon og Maria.

Årets parade er noe helt spesielt. At Posten er blitt Pride-partner betyr veldig mye for meg personlig.

Håkon Ola Markhus, Posten-ansatt

– Å være med på årets parade som stolt ansatt i Posten – med selskapet i ryggen – er virkelig stort, påpeker Håkon Ola Markhus, og legger til at han i årets parade skal gå for seg selv, men også for å støtte opp under det betydningsfulle engasjementet til arbeidsgiveren.

Posten er en arbeidsplass mange blir lenge på, og Håkon er et godt eksempel. Han har vært postmedarbeider i 15 år siden han kom flyttende fra Alta; først som bud i Oslo sentrum og siden som ansatt på Østlandsterminalen i Lørenskog.

– Hjemme var homofili noe ingen snakket om, og jeg var ganske usikker på hvem jeg var og hvor jeg stod da jeg kom hit. Den første Pride-paraden jeg fikk med meg, observerte jeg fra fortauskanten. Jeg deltok selv for første gang i 2013, og for meg var det en fantastisk opplevelse å se så mange mennesker juble og heie frem skeiv kjærlighet. Jeg var vant til det motsatte.

– Nå er jeg med i Pride-frivilliggruppen, og vi skal sørge for at Postens bidrag blir både synlig og fargerikt. Vi skal pynte lastebilen i regnbuefarger. Vi får også med oss fire Paxstere – du vet, de små, elektriske postbilene våre, forteller han.

Første gang i Pride-paraden

Maria Løberg har vært ansatt i Posten i litt over ett år, og jobber med HR og rekruttering av nyutdannede. Hun har aldri deltatt i Pride-paraden tidligere, og gleder seg til å gå for første gang sammen med kollegaene sine.

– Det er sikkert mange med meg som er litt usikre på om Pride er noe for oss, og som tror at verdiene Pride-paraden representerer bare gjelder en viss gruppe mennesker. Nå prøver jeg å ikke mene så mye om paraden før jeg har vært med. Det er alltid sunt å bli bedre kjent med sine egne holdninger, eller skal jeg si fordommer?

Jeg gleder meg virkelig til å gå med kolleger som jeg kjenner og ikke kjenner. At et så stort og synlig selskap som Posten blir partner med Oslo Pride betyr mye for mange, og jeg synes det er viktig å støtte.

Maria Løberg, Posten-ansatt

– Jeg håper det skaper en større fellesskapsfølelse, også på jobb, sier Maria.

Håkon får siste ord i laget. Med årelang erfaring fra Pride-paraden har han noen gode tips til nybegynnere som Maria:

– Husk solkrem og masse vann! Det blir ofte mye venting, men det er det verdt. Og få med deg flåten til Bamseklubben; den er et av de virkelig store høydepunktene. Såpeskum-flåten deres fra noen år tilbake har gått inn i historien.

Derfor er Posten Norge stolt partner av Pride

  • For å feire menneskeverdet, retten til å være seg selv og elske den man vil er Posten stolt partner av Oslo Pride.
  • Med 13 000 medarbeidere på laget representerer vi en stor del av samfunnet, og det er viktig for oss at alle skal føle seg inkluderte og trygge på vår arbeidsplass.
  • Våre medarbeidere skal føle seg velkomne, sett og hørt. På denne måten får vi en bredere kunnskapsbase, og en organisasjon som er bedre rustet for innovasjon, problemløsning og verdiskapning gjennom kompetente og engasjerte medarbeidere.
Del artikkel