Ti tips som gjør det enklere å flytte

10 tips som gjør det enklere å flytte

Det er mye å tenke på når du skal flytte. Lagring, pakking, adresseendring, og andre små og store detaljer. Her får du våre beste flyttetips som gjør flyttingen litt lettere.

Posten flyttetips flytting
Publisert 22.04.2021 Sist oppdatert 17.08.2023
Skrevet av Nina Farstad Engebretsen

Meld flytting til Posten og Folkeregisteret samtidig

Aller først skal du få en gladmelding: Vi har gjort det superenkelt å melde flytting til Posten og Folkeregisteret. Du trenger nemlig bare å gjøre det én gang, så registreres det begge steder.

Her melder du adresseendring: https://www.posten.no/adressetjenester/adresseendring

Sånn, da kan vi starte på sjekklisten:

1. Avtal flyttehjelp

Begynn gjerne med planleggingen minst seks uker i forveien. Flyttehjelp er veldig godt å ha. Kanskje venner og familie kan bidra, eller du kan bestille hjelp fra et flyttebyrå eller rengjøringsfirma. Husk å bekrefte tidspunkt når du har dette klart. Trenger du å leie eller låne bil, kan det være lurt å sjekke parkeringsmuligheter.

2. Planlegg oppussing og lagring

Planlegg eventuell oppussing. Skal du pusse opp, finn ut hvor alt skal stå i mellomtiden. Har du behov for å leie lagringsplass, eller kan du dekke til tingene med presenning?

Sjekk ut lagringstjenesten wanda.space, som enkelt henter, lagrer og returnerer tingene dine.

3. Planlegg forsikringer og bestillinger

Undersøk om du er forsikret i flytteprosessen. Enkelte innbo- og skadeforsikringer dekker flytting, og en del flyttebyråer tilbyr også forsikring.

Ta bilder. Det kan være lurt å ta bilder i alle rom, både i boligen du flytter fra og der du kommer, som bevis på hvordan det så ut.

Bestill møbler. Dersom du skal bestille nye møbler, planlegg dette i god tid. Enkelte møbelbutikker har 6-8 ukers leveringstid.

4. Sett av tid til rydding

Når vi skal flytte, dukker det ofte opp gamle ting vi ikke har orket å gjøre noe med. Benytt anledningen til å rense opp, så blir det mindre å pakke ut i din nye bolig. Kast, selg og gi bort. Det finnes mange digitale markedsplasser hvor det er enkelt å selge og gi bort ting. Men det kan ta tid, så det er lurt å starte tidlig.

Bruk Fretexposen til å gi bort klær. Uansett hvor i landet du bor, har du nå mulighet til å gi til Fretex. Du kan sende det du har til overs av klær med Fretexposen, som du får gratis på Posten. Du kan sende inntil 8 kilo med tekstiler, og frakten koster kun 20 kroner.

Ung jente på flyttefot, med pappeske full av ting.

5. Skaff pappesker og pakk smart

Skaff nok pappesker. En rekke varehus selger flyttebokser og esker, og det er flere dagligvarebutikker som gir fra seg banankasser som de har til overs.

Det er lurt å pakke smart. Ting som hører sammen, bør pakkes sammen, men ikke la esker bli fulle med tunge bøker. Skriv tydelig på eskene hva de inneholder, og gjerne hvilket rom de skal til. Det gjør utpakkingen lettere.

Legg frem tepper eller håndklær som kan brukes for å gi polstring til skjøre ting i flyttebilen.

6. Pakk noen prioriterte esker

Det er ofte mye som skal gjøres når man er på plass i ny bolig, og du har mange pappesker å forholde deg til. Derfor kan det være smart å pakke 1-2 prioriterte esker med ting du trenger med en gang; for eksempel noen glass og bestikk, saks, kaffetrakter, kjele/stekepanne, stearinlys, pizzaskjærer, papptallerkner, håndkle til wc og toalettpapir.

Det kan også være lurt å ha et ekstra skift med klær til store og små.

7. Bestilling av viktige tjenester

Overfør strøm, TV og bredbånd. Gi beskjed til tjenesteleverandørene at du flytter. Dersom du ønsker internett i den nye boligen fra første dag, er det lurt å gi beskjed minst tre uker i forveien.

8. Meld fra hvor du skal

Samtidig som du melder flytting og adresseendring til oss i Posten, kan du også gi beskjed til venner, kjente og andre forbindelser om din nye adresse. Mottakerlisten i nettbanken kan gi en god oversikt over hvem som trenger beskjed.

Husk å omadressere aviser og tidsskrifter.

9. Velkommen til oss

Sett navn på postkasse, dør og ringeklokke. Heng opp skilt med navnene til alle i husstanden, inkludert barn. Husk også å fjerne navn og merker fra den gamle postkassen.

Du kan kjøpe ny eller større postkasse, og navneskilt til postkasse og dør i Postens nettbutikk.

Ungt par på flyttefot. Han med pappesker og hun med en bag og gitar.

10. Pust med magen

Ingen flytteguide er fullkommen uten noen avsluttende beroligende ord. Husk å puste med magen når flytteprosessen står på som verst. God planlegging er halve jobben. En dag er du endelig i mål og kan synke ned i sofaen i din nye bolig. Lykke til!

Del artikkelen