18. juni 2010 - Den 50. jazzfestival i Molde

Det startet en weekend i august 1961. Moldes gater var dominert av langhåret ungdom, det ble spilt dixielandmusikk på kaien, på et lasteplan i Storgata og på fortauet utenfor Hotel Alexandra.

Begivenheten var av beskjedent omfang, bare ett utenlandsk navn sto på plakaten. Mest av alt bar nok Jazzfestivalen i Molde 1961 preg av å være en anledning hvor norske jazzmusikere kunne møte venner. Initiativtaker var byens egen Storyville Jazz Club.

NK 1759
Jazzmusikeren Nils Petter Molvær


Men jazzfestivalen i 1961 var viktig. Den viste at det var interesse blant landets musikere og publikum for et slikt arrangement. Den gikk til og med med overskudd, så festivalledelsen bestemte allerede under avslutningskonserten at de ville invitere til ny festival året etter. Og slik har det blitt, år etter år. 19. -24. juli 2010 arrangeres Moldejazz for 50. gang, nå under navnet Molde International Jazz Festival. Gjennom disse årene har festivalen gjennomgått en stor utvikling og rykket opp i den internasjonale elitedivisjonen blant jazzfestivaler. Den har også betydd mye for norsk jazz. Den har gitt musikerne anledning til å spille med internasjonale stjerner, og den har medvirket til at norske musikere får spille på utenlandske festivaler. Molde International Jazz Festival er i dag en av de eldste jazzfestivaler i Europa, med et programinnhold som etter hvert er utvidet til å omfatte også beslektet musikk, kunstutstillinger og teater.

Molde er som skapt til å huse festivaler. Med sin vakre natur og sine g jestfrie innbyggere tar byen vel i mot sine g jester. Den tilgir dem g jerne at natteroen av og til blir forstyrret og gir de aller fleste lyst til å vende tilbake. I år regner festivalledelsen med at opp mot 100 000 vil ta turen til jazzfestivalen. Det vil firedoble folketallet og forandre Molde fra en rolig småby til en sydende heksegryte. Likevel opplever deltakerne at festivalen har en intim atmosfære.

Fakta

NK: 1759
Motiv:  Jazzmusikeren Nils Petter Molvær
Designer: Benjamin Stenmarck, Neue Design
Verdi:  Kr 13,00
Antall:   Ark à 50 frimerker
Opplag:  750 000 frimerker
Trykk:  Offset fra Royal Joh. Enschedé, Nederland