16. september 2011- Norsk populærmusikk III

Kvinnelige artister

Wenche Myhre (f. 1947) fikk sin første store hit i 1962, med Katta vår. I 1964 deltok hun i den norske Grand Prixfinalen med La meg være ung. I konkurransen ble det en tredjeplass, men som den ubestridt moralske vinner ble sangen en kjempehit. Snart slo hun også igjennom i utlandet og fikk æren av å representere Tyskland i Melodi Grand Prix i London i 1968. Samme år startet hun sitt samarbeid med den svenske entertaineren Povel Ramel. I Norge har Wenche Myhre hele tiden beholdt sin sterke posisjon. Ennå rykker det i svingfoten når vi hører Vi lever! og Når jeg blir seksogseksti, begge fra 1982.

NK 1794
Wenche Myhre

Inger Lise Rypdal (f. 1949) startet sin karriere i 1968 på Club 7 i Oslo Allerede samme år kom hennes to klassikere Romeo og Julie og Fru Johnsen. Begge toppet norske salgslister og regnes i dag som milepæler i norsk pop. I 1974 opplevde hun et høydepunkt med Benny Borgs En spennende dag for Josefine, en listetopp gjennom mange uker. Etter dette trappet hun ned som plateartist, men forsvant slett ikke ut av søkelyset. Hun har hatt suksess på scenen, både i teater og revyer, og som dyktig skuespiller i flere filmer.

NK 1795
Inger Lise Rypdal

Mari Boine (f. 1956) utga sitt første album, Jaskatvuoða Maŋŋá, i 1985. Her tar hun et kraftig oppgjør både med det læstadianske miljøet hun vokste opp i og med det norske samfunnets overgrep mot samene. I 1989 fikk hun sitt store gjennombrudd med albumet Gula Gula. Musikken er preget av en moderne uttrykksform med elektriske instrumenter, kombinert med tradisjonelle elementer fra samiske musikkformer.

NK 1796
Mari Boine

Sissel Kyrkjebø (f. 1969) vant sin første talentkonkurranse da hun var elleve år. Tre år senere deltok hun i barneprogrammet Halvsju, og ble nå en hyppig g jest i TV-ruten. Det store internasjonale gjennombruddet fant sted i Grieghallen i Bergen i 1986. Der opptrådte hun i pausen under den europeiske Grand Prix-finalen. Etter detteble det både plateutgivelser, teaterroller, filmrolle og konserter. Internasjonalt er Sissel mest kjent for å ha sunget OL-hymnen under OL på Lillehammer i 1994, for julekonsertene med Plácido Domingo og José Carreras samt for å ha medvirket i ”soundtrack” til filmen Titanic. Musikken fra denne filmen er blitt solgt i hele 30 millioner eksemplarer.

NK 1797
Sissel Kyrkjebø

Fakta

NK:  1794-1797
Utgivelsesdag: 16. september 2011
Verdier og motiv:
A-innland: Wenche Myhre Scene: F. Arff Portrett: Ukjent / Vega Forlag
A-innland: Inger Lise Rypdal Scene: F. Arff Portrett: Scanpix
A-innland: Mari Boine Scene: E. Aas / Scanpix Portrett: R. Vikström / Scanpix
A-innland: Sissel Kyrkjebø Scene: T. A. Kolstad / Aftenposten  Portrett: S. Evald
Design: Jørn O. Jøntvedt , Making Waves
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print