21. februar 2012 - Kong Harald V og dronning Sonja 75 år

De ble begge født som søndagsbarn i 1937. Han som prins, hun som vanlig borger på Oslos vestkant. I dag står de i midten av en kongelig storfamilie. I 23 år var de kronprinspar, i 21 år har de vært kongepar. I år fyller kong Harald og dronning Sonja 75 år.

Den første «nærkontakten» mellom Harald og Sonja Haraldsen fant sted sommeren 1950. Sonja var på seilerleir på Hankø. En dag kom plutselig en av guttene opp bak henne og trakk henne i skjerfet. Sonja snudde seg irritert og oppdaget synderen, prins Harald. Ni år senere møtte hun prinsen, som nå var blitt kronprins, på nytt. De var begge invitert i selskap hos en felles venn, og Harald fulgte opp med å invitere henne på Krigsskolens avslutningsball.

NK 1808
Dronning Sonja. Portrettet er basert på et foto av Lise Åserud / Scanpix.


Kort tid etter var hun også til stede på Akershus slott under utdelingen av avgangsvitnesbyrd. Ute i borggården etter høytideligheten sto hun sammen med Harald og tittet i vitnesbyrdet. Fotograf Bjørn Glorvigen fanget opp øyeblikket, og dette er ett av de første fotografier som viser kronprins Harald og Sonja Haraldsen sammen.

Ryktene begynte å svirre om at kronprinsen hadde en borgerlig venninne og at de møttes i skjul de rareste steder. Sannheten var at deres møter skjedde på ski, på turer eller hos venner. Det hendte også at de gikk på kino. Det var ingen ønskesituasjon, og ventetiden ble lang.

NK 1809
Kong Harald V. Portrettet er basert på et foto av Sølve Sundsbø / Det kongelige slott

Høsten 1967 tok kong Olav opp spørsmålet om kronprinsens giftermål med Regjeringen, og i februar 1968 ga statsminister Per Borten beskjed om at Regjeringen ikke ville fraråde kongen å gi tillatelse til at kronprinsen kunne inngå borgerlig ekteskap med Sonja Haraldsen. Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968. Bryllupet sto 29. august samme år. Resten av historien kjenner vi alle.
Som konge og dronning har de skjøttet sin gjerning på en imponerende måte. Det har bidratt til å styrke monarkiets stilling i Norge.

Fakta

NK: 1808-1809
Utgivelsesdag: 21. februar 2012
Verdier og motiver: kr 9.50: Dronning Sonja Kr 13,00: Kong Harald V
Foto: Kong Harald: Sølve Sundsbø/Det kongelige slott. Dronning Sonja: Lise Åserud/Scanpix
Design: Sverre Morken
Trykkmetode: Ståltrykk/offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print