10. november 2014 - Julefrimerker

Mens julekortene har vært faste lyspunkt i desember mørket for svært mange nordmenn i over 130 år er julefrimerkene et langt nyere fenomen.

Tre frimerker med norske eventyr som tema så dagens lys i 1971. Dette er de første frimerkene i Norge som er gitt ut med tanke på juleposten. De regnes derfor vanligvis – og i praksis - som våre første julefrimerker, selv om motivene på frimerkene ikke nødvendigvis henleder tankene mot julen.

NK 1892
Sølvguttene

I 1975 kom de første julefrimerkene med religiøse motiver, hentet fra takmaleriene i Ål stavkirke i Hallingdal. Fra 1982 har frimerkehefter med julefrimerker blitt gitt ut hvert år, og fra 1997 de vært selvklebende.

Blant motivene på julefrimerkene har vi opp igjennom årene kunnet fryde oss over glassmalerier fra Nidarosdomen, barnetegninger, juletrepynt og nisser. Julekranser, dompaper, primstav og Prøysens verden har vi vært innom, og vi har kunnet stemme i til notene til «Glade Jul» og «Deilig er den himmel blå». I 2005 luktet det til og med av julefrimerkene!

NK 1893
Fra teateroppsetningen av "Putti Plutti Pott og julenissens skjegg"

På årets to julefrimerker finner vi Sølvguttene og Per Asplins populære forestilling «Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg». Sølvguttene har en lang historie helt tilbake til 1940, da koret ble stiftet av Torstein Grythe. Han ledet og dirigerte koret i hele 64 år. I 1968 ble Sølvguttene slått sammen med NRKs guttekor, og for oss som opplevde fjernsynets barndom er den årvisse konserten med Sølvguttene blitt en viktig del av juletradisjonen.

Per Asplin skrev og komponerte «Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg» i 1969. Den kom først i bokform, deretter som TV-versjon fra 1970. I 1987 gikk en utvidet musikkdramatisk versjon av stykket til scenen, og der har det vært siden. For mange er også «Putti Plutti Pott» en naturlig del av juletradisjonen.

Fakta

NK 1892-1893
Utgivelsesdag 10. november 2014
Verdier og motiver:
A innland: Sølvguttene
A innland: «Putti Plutti Pott»
Foto: © NRK / Sølvguttene (NK 1892)
© Geir Even Asplin (NK 1893)
Design: Magnus Rakeng
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print