11. april 2019 - Norges nasjonalfugl (Europafrimerke)

Fossekallens evne til å overleve i karrig natur representerer noe typisk norsk. Kanskje er det derfor den er kåret til Norges nasjonalfugl. Dette er Norges første frimerke med lyd.

Den karakteristiske neiende, svarte og hvite fuglen trives over det meste av Norge. Det offisielle artsnavnet er fossekall, men fuglen har mange forskjellige dialektnavn rundt om i landet. I Setesdal heter den for eksempel tvåtekone (vaskekone), og på Voss straumhest. Andre populære navn er elvekonge, vannstær, kvernkall, tussefugl og elvarkall.

2005
NK 2005 - Last ned CEE-appen gratis, skann frimerket på din smarttelefon eller nettbrett og hør fossekallen synge.


Valg av reirplasser underbygger noe av det spesielle ved denne fuglen. Fossekallen kan nemlig bygge hus for sitt avkom bak fosser. Mange steder har folk sett fossekallen fly gjennom og bak et fossefall for å komme til reiret.
Skurrende fløytetoner Fossekallen har også en svært spesiell summende flukt som skiller den fra andre fugler. Hvis den skremmes opp, har den en rettlinjet flukt, gjerne med skurrende eller harde «tsitt-tsitt»-lyder. Sangen forøvrig er pludrende og skurrende fløytetoner.

Fjærdrakten er brunsvart med et markert hvitt felt på hals og bryst, men den varierer 
imidlertid noe mellom underartene. Kjønnene har tilnærmet lik fjærdrakt. Hannen blir imidlertid noe større enn hunnen.
Isbader Fossekallen livnærer seg i fosser og stryk. Den kan dykke og svømme korte strekk under vann. Undersøkelser har vist at fossekallen går på elvebunnen oppstrøms med hodet bøyd. Den lette fuglen vil derfor ikke flyte opp, fordi strømmen presser den skråstilte kroppen ned. Fossekallen bruker beina når den svømmer på overflaten – og vingene når den skal ta seg fram under vann.

Til og med om vinteren når bekker og elver er nesten gjenfrosset, stuper den uti på leting etter små vanndyr. Man skulle tro at en fugl som veksler mellom isbading i null graders vann, avløst av hutring på iskanten i 30 minusgrader uten tørkemuligheter, ville fryse i hjel. Men som en dykkand har fuglen oljeholdige kjertler som smører fjærdrakta og gjør den vanntett. Likevel står den i fare for å fryse fast til isen etter en dukkert, og tripper derfor fram og tilbake.

En nasjonalfugl er en fugleart som er valgt eller utpekt av de nasjonale myndigheter som et lands mest representative. I Norge ble fossekallen utpekt som nasjonalfugl i 1963 etter en lytteravstemning i NRK.

Med dette frimerket kan du også høre fuglen synge. Dette er resultatet av et felles europeisk samarbeid, hvor flere land har lagt fuglelyd på sine frimerker. Ved å laste ned CEE-appen helt gratis på din smarttelefon eller nettbrett, kan du skanne frimerket og høre fuglen synge!

Fakta

NK 2005
Utgivelsesdato: 11. april 2019
Verdi og motiv: Europa (utgis i hefte): Fossekall (Cinclus cinclus)
Kunstner: Viggo Ree Arr.: Enzo Finger
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print