Dette bør du vite når du handler på nett fra utlandet

5 ting du bør du vite når du handler på nett fra utlandet

Er du usikker på hva kjøpet ditt vil koste i toll og avgifter når du handler på nett fra utlandet? Fra 1. januar 2024 har myndighetene innført nye tollregler. Dette er ting du bør vite før du netthandler fra utenlandske butikker.

Kvinne sittende ved bord med mobil i hånden
Publisert 12.09.2022 Sist oppdatert 22.01.2024
Skrevet av Nina Farstad Engebretsen

1. Hvilke regler gjelder for avgifter ved import til Norge?

1. januar 2024 avviklet myndighetene 350-kronersgrensen. Dette betyr at du må betale importavgifter fra første krone på det aller meste du handler fra utlandet.

De nye reglene betyr i stor grad at utenlandske nettbutikker vil kreve inn merverdiavgiften (mva. eller moms, som noen kaller det) umiddelbart når du handler og betaler for varene.

På denne måten slipper du å tenke noe mer på importfortolling, for nettbutikken betaler avgiftene direkte til Skatteetaten. Dette gjelder nettbutikker som er registrert i VOEC (les mer om hva det er lenger ned på siden).

Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk får du se totalprisen når du handler.

Samtidig som Stortinget avvikler tollfri handel, har Posten utviklet nye, digitale fortollingstjenester. Disse er spesielt tilpasset netthandel og kjøp av varer med lav verdi fra utlandet, og gjør at prisene på fortolling til privatkunder blir mye lavere enn tidligere. De nye prisene finner du lenger ned på denne siden.

2. Hva må jeg betale i toll og avgifter når jeg handler på nett fra utlandet?

Hva du må betale er avhengig av litt forskjellige ting, for eksempel varens verdi og hva slags vare det er.

Det er viktig å merke seg at hvis du kjøper næringsmidler fra utlandet må du betale mva. på mat og drikke uansett verdi. I tillegg vil noen varer få toll og særavgifter, som for eksempel sukkeravgift. Næringsmidler er blant annet mat, godteri, brus, helsekost eller andre kosttilskudd, proteinpulver, krydder eller te.

Skal du kjøpe noe fra utlandet og lurer på hvor mye du må betale? Tollkalkulatoren er et fint hjelpemiddel å bruke.

En annen avgjørende faktor for avgifter er om nettbutikken/markedsplassen er registrert i VOEC.

3. Hva er VOEC?

VOEC er en forkortelse for "VAT on E-commerce" (mva. på e-handel).

Er nettbutikken VOEC-registrert? Søk og se oversikten hos Skatteetaten.

Når en utenlandsk nettbutikk er VOEC-registrert vil den kreve inn merverdiavgift på samme måte som en norsk nettbutikk, og du får se totalprisen på varene du handler. Pakken din passerer også raskere over grensen fordi Posten ikke trenger å belaste deg med mva., ekstra tollavgift eller fortollingsgebyr.

For deg som kunde betyr dette at nettbutikken beregner merverdiavgift direkte når du du bestiller varene, slik at du betaler dette rett til nettbutikken, sammen med frakt og eventuelt andre kostnader. Ordningen gjelder for varer med en verdi under 3000 kroner per vare. 

Det vil si at du kan handle så mange varer du måtte ønske og få dem tilsendt i samme sending, så lenge hver vare har en verdi under 3000 kroner og er til privat bruk.

Les mer om: VOEC hos Tolletaten

4. Kan jeg handle alle typer varer i en butikk som er VOEC-registrert?

Nei, det kan du ikke. Disse varene er ikke omfattet av ordningen:

  • næringsmidler (for eksempel mat, drikke, kosttilskudd, vitaminer),
  • varer med restriksjoner (for eksempel legemidler, våpen, alkohol, tobakk)
  • varer med særavgifter (for eksempel sukker, drikkevareemballasje smøreoljer, hvitevarer med klimagass)

Denne type varer vil fortsatt bli fortollet på vanlig måte, og du må betale importavgifter uansett sendingens verdi. Du vil også måtte betale en fortollingspris til transportøren (for eksempel Posten).

Les mer: Tollregler ved privatimport

5. Hvilke varer blir tollbehandlet, så jeg må betale avgifter?

For sendinger hvor avgifter ikke er krevd opp av nettbutikken på forhånd (gjennom VOEC), må Posten tollbehandle og kreve inn importavgiftene fra deg.

Les mer: Mest stilte spørsmål om toll

Posten digitaliserer og effektiviserer fortollingsprosessene så du som kunde skal få dine varer så raskt, rimelig og enkelt som mulig i henhold til myndighetenes regelverk.

Slik fungerer fortollingen fra 1. januar 2024:

  • Varer med verdi opp til 3000 kroner der mva. er betalt i utenlandsk nettbutikk (VOEC-ordningen): Ingen fortolling.
  • Næringsmidler, særavgiftsvarer og restriksjonsbelagte varer uansett verdi, samt varer med verdi over 3000 kroner: Fortolling til 270 kroner (gjelder fra 01.12.2023).
  • Andre varer med verdi mellom 0 og 3000 kroner blir fortollet basert på verdi av innholdet i sendingen. Posten har satt ned prisene for å utføre fortollingen.
    • Verdi på vare 0–500 kroner: 45 kroner
    • Verdi på vare 500–3000 kroner: 75 kroner

Jeg har betalt dobbel merverdiavgift, hva gjør jeg?

Dersom du har betalt merverdiavgift til nettbutikken, men likevel får betalingskrav på mva. fra Posten, må du kontakte nettbutikken du handlet fra.

Årsaken for den doble beskatningen ligger hos den utenlandske nettbutikken. Derfor er det den som har ansvaret for å rette opp og refundere mva. som du betalte i forbindelse med kjøpet.

Trenger du engelsk kvittering på at avgiftene er betalt? Dette finner du på www.posten.no/import eller se lenke lenger ned på siden.

Legg inn sendingsnummeret under "Betaling av importavgifter" og søk opp pakken. Du kan velge norsk eller engelsk versjon av kvitteringen etter at avgiftene er betalt.

Del artikkelen