Slik har Shadi blitt en reser på salg av brukte klær

Studentens tre beste tips til salg av bruktklær

Shadi (27) tok et oppgjør med klesforbruket sitt, og har blitt en reser på kjøp og salg av brukte klær. Dette er studentens beste tips.

Kvinne i grønn kjole med ryggen til kameraet. Tar bilder av en kjole med mobilen.

– Jeg kjøper og selger brukte klær på Tise fordi det er morsomt, og fordi det er en bærekraftig måte å handle klær på. Det er et av grepene jeg som forbruker kan ta for å minske de store klimagassutslippene fra moteindustrien, sier Shadi Christina Yazdani, som er student ved Universitetet i Oslo.

27-åringen har tatt et kraftig oppgjør med sitt eget klesforbruk, som tidligere besto av hyppige og billige kjøp. I dag inneholder klesskapet hennes både færre plagg og plagg av høyere kvalitet – som stort sett er kjøpt brukt. Lenge hadde hun imidlertid et negativt forhold til brukte klær.

Ung kvinne med grønn kjole fotografert foran et vindu med planter.
Shadi har mange gode tips når du skal selge brukte klær på Finn eller Tise. Foto: Simen Prestaasen, Try

– Som liten hadde vi ikke så mye penger, og jeg måtte derfor arve tøy. Da syntes jeg det var flaut at ikke klærne var nye. Nå har holdningene endret seg veldig, og det er artig å se hvordan folk har blitt mer bevisste, påpeker Shadi.

– Nå skryter jeg over å ha kjøpt brukte klær – og handler med alt fra studenter til fine fruer, forteller hun.

Dette er er Shadis beste tips til salg av brukte klær:

1. Forvent pruting

– Det kan være vanskelig å sette en pris, for du vil jo få så mye som mulig for plagget. Men setter du prisen for høyt, risikerer du at det ikke blir solgt. Ta utgangspunkt i hvor mye du kjøpte det for, og hvor mye du har brukt det, sier Shadi.

Pruting er noe hun forventer, og det tar hun med godt humør.

– Det kan være en idé å sette prisen 100 kroner over det du kan akseptere å selge plagget for, så har du litt å gå på, tipser hun.

Les også: 6 smarte tips til deg som skal selge brukt

Ung kvinne i grønn kjole ser på klær som henger i et klesskap
Shadi har fått god orden i klesskapet etter å ha tatt et oppgjør med eget forbruk. Foto: Simen Prestaasen, Try.

2. Ha gode bilder og beskrivelser

– Det viktigste er å ha gode bilder av det du skal selge. I tillegg prøver jeg å gi en så nøyaktig beskrivelse som mulig. Jeg skriver også om plagget er nytt, pent brukt eller godt brukt.

Det kan også være lurt å opplyse om ulike mål på plagget, slik at kjøperen får best mulig informasjon.

Les også: Slik selger du enkelt brukte barneklær

3. Send trygt med Tise og Finn

Både Tise og Finn har trygge løsninger når du selger varer via dem. Når du oppretter en annonse velger du størrelse på pakken, samt at du vil sende pakken med Posten. Da får kjøperen opp totalsum som inkluderer pris for frakten.

– Jeg bruker emballasje som jeg allerede har liggende, og pakker godt inn. Hos Finn og Tise får jeg kode som skal skrives på pakken, og så kan jeg og kjøper følge pakken underveis. Når kjøper har fått pakken, får jeg pengene inn på konto. Dette føles veldig trygt og bra, sier Shadi.

Se flere av Shadis tips i videoen:

Kvinne bruker Posten-appen til å kjøpe frakt

Les også: Ikke kast emballasjen – den kan gjenbrukes

Send pakker hjemmefra

Skal du selge noe utenom Finn og Tise, har du flere muligheter når du skal velge frakt:

  • Veier pakken under fem kilo, er Norgespakke™ liten det rimeligste valget. Den kan også sendes hjemmefra. Du får erstatning på 2500 kroner ved skade, og pakken kan spores hele veien frem til mottaker. 
  • Veier pakken mer enn fem kilo eller er større enn 35 x 25 x 12 cm, kan du bruke Norgespakke™ stor. Du har sporing på pakken, og erstatning ved tap eller skade inntil 10 000 kroner.

Hvis det du skal sende veier mindre enn 350 gram, er det billigst å velge brev. Det er enkelt å kjøpe digitalt frimerke og sende fra din egen postkasse. Bli enig med kjøperen, og ta gjenstandens verdi med i betraktningen, for brev har ikke erstatning eller sporing. 

Dersom du ønsker sikker innbetaling, kan du sende Norgespakke™ med postoppkrav. Dette innebærer at mottakeren må betale for å hente ut pakken. 

Her kjøper du Norgespakke™

Del artikkelen