Slik har Shadi blitt en reser på salg av brukte klær
Slik har Shadi blitt en reser på salg av brukte klær
Shadi (27) tok et oppgjør med klesforbruket sitt, og har blitt en reser på kjøp og salg av brukte klær. Dette er studentens beste tips.
– Jeg kjøper og selger brukte klær på Tise fordi det er morsomt, og fordi det er en bærekraftig måte å handle klær på. Det er et av grepene jeg som forbruker kan ta for å minske de store klimagassutslippene fra moteindustrien, sier Shadi Christina Yazdani, som er student ved Universitetet i Oslo.
27-åringen har tatt et kraftig oppgjør med sitt eget klesforbruk, som tidligere besto av hyppige og billige kjøp. I dag inneholder klesskapet hennes både færre plagg og plagg av høyere kvalitet – som stort sett er kjøpt brukt. Lenge hadde hun imidlertid et negativt forhold til brukte klær.
Studenten Shadi har tatt grep om klesforbruket sitt, og kjøper og selger brukte klær framfor å handle masse nytt. Foto: Simen Prestaasen, Try
– Som liten hadde vi ikke så mye penger, og jeg måtte derfor arve tøy. Da syntes jeg det var flaut at ikke klærne var nye. Nå har holdningene endret seg veldig, og det er artig å se hvordan folk har blitt mer bevisste. Nå skryter jeg over å ha kjøpt brukte klær – og handler med alt fra studenter til fine frognerfruer, forteller hun.
Dette er er Shadis beste tips til salg av brukte klær:
1. Forvent pruting
– Det kan være vanskelig å sette en pris, for du vil jo få så mye som mulig for plagget – men setter du prisen for høyt, risikerer du at det ikke blir solgt. Ta utgangspunkt i hvor mye du kjøpte det for, og hvor mye du har brukt det. Pruting er noe du må forvente, og det tar jeg med godt humør. Ofte setter jeg derfor prisen 100 kroner over det jeg kan akseptere å selge plagget for, så har jeg litt å gå på.
– Det viktigste er å ha gode bilder av det du skal selge. I tillegg prøver jeg å gi en så nøyaktig beskrivelse som mulig. Jeg skriver også om plagget er nytt, pent brukt eller godt brukt.
– Jeg bruker emballasje som jeg allerede har liggende, og sender plaggene som Norgespakke. Den kjøper jeg i Posten-appen, noe som sparer meg for både penger og blekk. Da får jeg en QR-kode som jeg viser fram på postkontoret, slik at de skriver ut adresselappen for meg.
Hvis det du skal sende veier mindre enn 350 gram, er det billigst å velge brev. Det enkleste er å kjøpe digitalt frimerke og sende hjemmefra. Bli enig med kjøperen, og ta gjenstandens verdi med i betraktningen, for brev har ikke erstatning eller sporing.
Veier pakken under fem kilo, er Norgespakke™ 0–5 kg det rimeligste valget. Den kan også sendes hjemmefra. Du får erstatning ved skade, og pakken kan spores hele veien frem til mottaker. Dersom du ønsker sikker innbetaling, kan du sende Norgespakke™ med postoppkrav. Dette innebærer at mottakeren må betale for å hente ut pakken.