Juletiden betyr kos og selskap, og med noen enkle grep kan du også gjøre den mer bærekraftig. Her får du 10 tips til en jul med grønnere innhold.
Publisert06.12.2022
En liten endring er ofte en god start. Det er bedre om vi er flere som gjør litt, enn ikke noe i det hele tatt. Vi tror at vi kan påvirke og forbedre forutsetningene for planeten vår dersom vi er mange som jobber mot det samme målet.
Juletiden er full av tradisjoner, noen av dem er kanskje modne for en liten forandring. Her får du ti enkle tips som kanskje inspirerer deg og dine til nye juletradisjoner:
Alternativ innpakking til gavene
Vær kreativ når du pakker inn julegavene. Bruk gjerne andre materialer enn gavepapir; for eksempel tøystoff, avispapir, baksiden av en papirpose og ulike typer bånd. Solide gaveposer kan også brukes år etter år, så ta godt vare på de du får.
Klipp opp en gammel duk eller bruk noe tøystoff du har liggende. Bruk fantasien, så kan du skape nydelig innpakking til gavene du skal gi bort.
Kildesortere papir og bånd
Etter at julegavene er pakket opp er det tid for sortering. Gråpapir, papirposer, kartong og avispapir skal i papiravfall, bobleplast skal i plastavfallet. Men obs-obs; glanset gavepapir og pakkebånd skal i restavfallet. Dette er fordi gavepapiret inneholder mest leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber.
Du trenger ikke kjøpe nye pappesker eller konvolutter for å sende pakker. Ta vare på emballasje du selv har fått pakker i, og bruk den igjen når du skal sende noe videre.
I jula er det mye fokus på god mat. Julematen har ofte ikke så mange grønnsaksinnslag, så det kan være godt for magen og kloden med en grønn og vegetarisk pause i jula. Også fisk har et lavere klimaavtrykk enn kjøtt, hvis du heller vil ha det.
Grønn fakta: Dersom du bytter ut én kjøttmiddag med en vegetarrett i uka, så reduserer du dine utslipp med 170 kilo CO2 i året.
Ta en grønn pause i julematen.
Lag gaver selv
Hjemmelagete gaver inneholder gjerne en ekstra dose kjærlighet. Kanskje er du en reser på håndarbeid som strikking og hekling, eller du kan lage noe på kjøkkenet som du vil gi bort. Det trenger ikke være så komplisert; du kan lage et digg tacokrydder til en venn som elsker taco, eller støpe lys, betong eller lage såpe. Søk på nettet eller se på sosiale medier, så får du straks mange kreative ideer.
Juleantrekket trenger ikke å være nytt hvert år. Ta en tur i bruktbutikken, bruk noe fint du har fra før, eller sy om noe gammelt. Kanskje kan du ha byttefest med venner i førjulstiden?
Ikke bruk penger på plastræl eller bruk-og-kast-gaver til jul. Gi heller noe meningsfylt som en opplevelse, klippekort på tjenester, noe du selv har, men ikke bruker lenger, eller kjøp noe på et marked eller i bruktbutikk.
Planlegg matinnkjøpene og lag noe godt med restene
Lag en god plan for hva som skal spises i jula, slik at du kan planlegge å bruke de samme råvarene til flere retter. En oversiktlig handleliste gjør at det ikke havner overflødige varer i handlekurven.
Planlegg gjerne en restemiddag i romjula for å bruke opp det du har til overs.
Restekos: Få tips til hvordan du kan bruke opp julematen på nye og kreative måter.
Resirkulere kaffekapslene
Visste du at du kan resirkulere brukte kaffekapsler gratis på Posten? Kaffen blir til kompost og aluminiumen i kapslene får nytt liv som sykler, vindusrammer, bil- og flykomponenter.
Før det grønne, glitrende blir til brunt og dryssende er det lurt å få det ut av huset. Alle kommuner har en ordning der de enten henter juletrær på et hentepunkt, eller har tilbud om innlevering av juletrær på en gjenbruksstasjon. Sjekk med din kommune hvordan du skal gjøre det og når du må få treet ut.
Med ønske om en god jul fra alle oss i Posten.
Kilder: Magasinet Råstoff, Fremtiden i våre hender, Aftenposten, Sortere.no